Nieuws

We houden u graag op de hoogte van de gebeurtenissen binnen "Het huis van de wijk". Dit doen wij door de onderstaande nieuwsitems en via de nieuwsbrief.
Wilt u niks missen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Klik op het gewenste nieuwsitem dan vouwt deze open en ziet u alle informatie....

Tablet/iPad inloop

Woensdag van 10:00 - 12:00
Vanaf 1 november tot eind december kan je wekelijk bij ons terecht voor hulp en ondersteuning bij je iPad of tablet.
Een afspraak maken is niet nodig

Bingo dinsdag 31 oktober

Leuke prijzen

Wij bieden u een gezellige middag en de koffie of thee is gratis.

DE BINGO WORDT GEHOUDEN OP:
Dinsdag, 31 oktober 2023
Dinsdag, 28 november 2023
Dinsdag, 23 januari 2024         

 • Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur

 • Locatie: Huis van de Wijk ‘De Alkenhorst’                                                            

 • Kosten: 1 plankje € 3,50

        2 plankjes € 5,50 

Hier kunt u de hele middag voor spelen. Dit zijn drie ronden. We sluiten af met een loting van  € 1 per lootje met een mooie prijs.

U bent van harte welkom!

UITNODIGING COULOURS OF THE SKY

30 oktober onthulling kleiwerken
Ter ere van het 450-jarig Alkmaar Ontzet wordt op 30 oktober om 16:00 uur het kunstwerk “Colours of the Sky” op het terras van het Fallon Hotel onthuld.
 
Dit kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Camile Smeets in samenwerking met vrijwilligers en belangstellenden en aangeboden door Huis Van De Wijk De Alkenhorst. Tijdens een creatieve workshop boetseerde iedereen zijn of haar grootste persoonlijke overwinning. Al deze beeldjes komen samen in een uniek kunstwerk. Ook is er een video gemaakt van alle persoonlijke overwinningen, deze is onderdeel van het werk. Via een QR-code op het kunstwerk kan de toeschouwer alle persoonlijke overwinningen die in het beeld zijn verwerkt ontdekken.
 
Camile koos ervoor om een engel te verbeelden die waakt over alle overwinningen. Geïnspireerd door het Victoriemonument, dat al bijna 150 jaar fier met haar vleugels omhoog staat, besloot Camile deze engel juist te laten rusten met haar vleugels om zich heen geslagen. Het glazuur van het beeld bevat alle kleuren die de lucht kan hebben van zonsopgang tot zonsondergang, vandaar de titel; “Colours of the Sky"

De onthulling zal in samenwerking met het Fallon Hotel op het buitenterras plaatsvinden. Het programma begint om 16.00 uur, wij sluiten af om 17.15 uur.
 
Programmering
Presentatie Rika Plug
Muzikaal omlijsting
Binnenkomst belangstellenden  
Opening door manager Pascal Landman  
Wethouder Anjo van de Ven
Muzikaal optreden  
Beheerder van de Alkenhorst Henny Jansen
 Kunstenaar Camile Smeets  
 
Beheerder Henny Jansen en wethouder Anjo van de Ven voor de onthulling

                        U BENT ALLEN VAN HARTE WELKOM

ik-ben-eenzaam-alkmaar

Vooraankondiging activiteiten 450 jaar Alkmaarontzet

We organiseren meerdere activiteiten
De eerste activiteit is op vrijdag 1 september

Kleiduifjes maken met soep, limonade, koffie, thee en lekkers
Vrijdag 1
september van 14:00 - 16:00

Kleiduifjes maken, soep, limonade, koffie, thee en lekkers
Vrijdag 1
september van 14:00 - 16:00
In het kader van het 450 jaar Alkmaar Ontzet organiseren we verschillende activiteiten. Waaronder kleien onder begeleiding van beeldend kunstenaar Camile Smeets. We maken ongeveer 50 beeldjes die Camile dan verwerkt tot 1 kunstwerk. Dit kunstwerk wordt tentoongesteld door de gemeente Alkmaar. Tussendoor serveren we koffie, thee, limonade en wat lekkers. Ben je klaar dan hebben we nog een kop heerlijke vegetarische vrijheidssoep met stokbrood.
De activiteit is voor jong en oud. Zet hem vast in je agenda. Deze activiteit is helemaal gratis maar vol=vol.
Opgeven kan al via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090 / aan de balie.

Als hapje serveren we o.a. Sushi die wordt mogelijk gemaakt door: sushino1.nl
 


Lezing van Harry de Raad en wereldmaaltijd
Donderdag 21 september om 16:00

De volgende activiteit is de Syrische wereldmaaltijd met vooraf de lezing van Harry de Raad over 450 jaar Almaar ontzet. Opgeven is verplicht want vol=vol. Zet hem vast in je agenda.
De lezing is gratis de wereldmaaltijd kost €10,- p.p.
Opgeven kan al via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090 / aan de balie.


Poppenkast Belletje Sterk - niet alleen voor kinderen
Woensdag 4 oktober om 16:00

Een gezellige poppenkast voor jong en oud. We serveren limonade, koffie en thee met wat lekkers en we sluiten de voorstelling af met een pannenkoek. Zet hem vast in je agenda. De voorstelling, limonade en pannenkoek zijn gratis. Vol=vol.
Opgeven kan al via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090 / aan de balie.ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Lezing van Jorna tas en Zuurkool maaltijd

Zondag 8 oktober om 16:00
16:00 uur - Lezing door Jorna Tas, gastspreker van: Na de oorlog
17:30 uur - Zuurkool maaltijd

De 4 V's: Het verhaal van 450jaar Alkmaar Ontzet begint met de V van Vrijheid, maar vrijheid vraagt ook om Verdraagzaamheid, Verscheidenheid én Verbondenheid.  Daar sluit de lezing van Jorna perfect op aan:

Hoe pak je die ongelijkheid op een constructieve manier aan?
Jorna haar grootvader kon deze ongelijkheid tussen Joden en niet- joden voor de oorlog niet tegenhouden. Mr. J.J. van der Velde zag met lede ogen aan hoe de maatregelen van de nazi’s steeds heftiger werd. Wanneer joden werden verboden om te werken en zijn bloeiende advocatenpraktijk hem werd afgenomen door nazi’s, neemt hij het beluit om samen met haar grootmoeder Ro en hun drie kinderen onder te duiken. Dan slaat het noodlot toe! Het adres van het gezin wordt verraden en ze worden opgepakt. Wonder boven wonder overleeft het hele gezin de oorlog. Zodat Jorna nu dit bijzondere verhaal met iedereen kan delen.

De lezing is gratis, de zuurkool kost € 7,00 p.p.

Opgeven is nodig en kan via info@dealkenhorst.nl / 072-3030090

Poppenkast Belletje Sterk: 450 jaar Alkmaar ontzet

Met pannenkoeken, woensdag 4 oktober om 16:00
In het kader van het 450 jaar Alkmaar Ontzet organiseren we verschillende activiteiten. Waaronder deze Poppenkast voor jong en oud. Zet hem vast in je agenda. De voorstelling, limonade en pannenkoek zijn gratis. Vol=vol. Geef je snel op en kom gezellig langs.
Opgeven kan al via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090 / aan de balie.
ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Lezing Harry de Raad en Syrische wereldmaaltijd

Donderdag 21 september om 16:00
In het kader van het 450 jaar Alkmaar Ontzet organiseren we verschillende activiteiten.
De lezing van Harry de Raad en de Syrische wereld maaltijd zijn daar onderdeel van.

Harry de Raad is een bevlogen verteller die veel kan vertellen over Alkmaar en haar geschiedenis. Deze lezing gaat over waarom we Alkmaar ontzet vieren en wat daar aan vooraf ging. 
De lezing is gratis.

Aansluitend kan je je inschrijven voor de Syrische wereld maaltijd. 

Opgeven is verplicht want vol=vol. Zet hem vast in je agenda.

De lezing is gratis de wereldmaaltijd kost €10,- p.p.

Opgeven kan al via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090 / aan de balie.
ik-ben-eenzaam-alkmaar

De kleiduifjes maken was een succes

Kijk met het filmpje terug op een mooie middag
Dit jaar staat in het teken van 450 jaar Alkmaar Ontzet en de vier V's die daarbij horen: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Die laatste twee waren speerpunten bij een heuse 'victorie-kleisessie' in Wijkcentrum De Alkenhorst.

Namens Alkmaar Centraal hieronder een leuk stukje tekst over onze gezellige middag en een link naar het filmpje wat ze hierover hebben gemaakt.

"We gaan werken met het thema overwinning", zegt beeldend kunstenaar Camile Smeets. Ze staat in het Alkmaarse wijkcentrum en geeft klei aan de deelnemers. "Ik heb gevraagd of iedereen zijn persoonlijke, grootste overwinning wil vormgeven." Want daar draait het 450-jarig jubileum om: victorie. En die overwinning hoeft niet per se tegen de Spanjaarden te zijn, maar kan ook wat kleiner. "Ik was vroeger heel erg bang voor katten en nu is dat minder geworden", vertelt een deelneemster voor de camera van Alkmaar Centraal. Voor haar staat een gekleide kat. "Ik vind het nu wel wat leuks om te maken."

Wie ook meedoet aan de workshop is wethouder Anjo van de Ven. Ze was een beetje zenuwachtig voor het maakproces. "Maar het gaat echt vanzelf. Ik kom allemaal leuke mensen tegen die ik van vroeger ken." De werken worden door kunstenaar Camile Smeets verzameld en verwerkt in een beeld. "Het krijgt een mooie plek binnen de gemeente. Oftewel een tastbare bijdrage aan 450 jaar Alkmaar Ontzet."


https://alkmaarcentraal.nl/60146547-alkmaarders-kleien-grootste-overwinning-tastbare-herinnering-aan...
ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Kleiduifjes voor Alkmaar Ontzet 450 jaar

Vrijdagmiddag 1 september was erg leuk

Wij doen actief mee aan de organisatie van activiteiten rondom Alkmaar Ontzet 450 jaar. Naast dat wij de geschiedenis van Alkmaar willen uitdragen, vinden we ook de thema's van de 4V’s: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid, verbondenheid, belangrijk en actueel.

De eerste activiteit staat voor 1 september op de planning. We gaan namelijk gezamenlijk, met iedereen die zich opgeeft, creatief aan de slag met de handen in de klei onder begeleiding van een beeldend kunstenaar: Camile Smeets. Door haar workshop op maat helpt zij ons met de werkjes en zal ze alle losse kunstwerkjes verwerken tot 1 beeld. Dit beeld krijgt een mooie plek binnen de gemeente Alkmaar zodat iedereen het kan bewonderen. Een tastbare bijdrage aan 450 jaar Alkmaar Ontzet namens de bewoners van Alkmaar.

Naast het kleien verzorgen we een gezellige middag met gratis koffie, thee en limonade met wat lekkers van Bakkerij Beerse, hapjes van o.a. sushi van SushiNo.1 en we serveren een vega Vrijheidssoep van Restaurant de Turfmarkt.

Geef je snel op via: info@dealkenhorst.nl / 072-303 0090

Extra informatie over de kunstenaar:

Camile Smeets is beeldend kunstenaar. Bedenker en maker van de Kleiduifjes. Dit unieke concept: het gezamenlijk maken van een kunstwerk van klei tijdens teambuildings, bedrijfsevents, bruiloften en familiefeesten, is door Camile als eerste in dit format op de Nederlandse markt gebracht.
Haar originaliteit én jarenlange ervaring in het leveren van workshops op maat, resulteert in prachtige kunstwerken. Door haar opleiding heeft zij alle technische kennis in huis om grote keramische sculpturen te kunnen maken. Dit zijn treffende portretten die het verhaal vertellen van een bedrijf of organisatie. Haar maatwerk leidt tot leuke, innovatieve en inhoudelijk sterke teambuilding-workshops.

Met professionele kunstenaars vormt zij het Kleiduifjes Team; een DreamTeam dat met veel passie creativiteit op events brengt.
Camile (Amsterdam, 1983) studeerde in 2009 af aan de Keramiekafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Waar zij zich specialiseerde in het maken van grote sculpturen. Ze stamt uit een familie van kunstenaars en heeft een atelier in Amsterdam-Noord. “Mijn beelden zijn het resultaat van een zoektocht waarin ik me laat leiden door mijn fantasie. Het is een ontdekkingsreis, waarbij ik mijn creativiteit volg. De beelden die onderweg ontstaan prikkelen de verbeeldingskracht en nemen me mee naar de wortels van het zijn. Het maken van beelden is voor mij dromen in klei. Het ontastbare dat tastbaar wordt gemaakt voordat het vervaagt.”

Camile heeft onder andere geëxposeerd in het AMC, het LUMC, het Dolhuys, het RijksMuseum van Oudheden, op de Art Rotterdam en de KunstRai, haar werk is opgenomen in de collectie van Akzo Nobel Art Foundation. Onlangs maakte ze een grote sculptuur van beton "Rebirth Magick" dat permanent in de publieke ruimte is geplaatst op het NDSM terrein in Amsterdam. Haar autonome beelden ziet u hier: www.camilesmeets.nl


ik-ben-eenzaam-alkmaar

Wereldmaaltijd: Italiaans donderdag 17 augustus

Niet op vakantie toch een zomer gevoel!
Kom gezellig eten op de tweede editie van de Wereldmaaltijden: op donderdag 17 augustus.
Deze editie eten we Italiaans

Vakantie gevoel terwijl u thuis blijft! We organiseren een aantal wereldmaaltijden en dit is de tweede.

Opgeven in nodig omdat we een maximum van 35 personen aanhouden en zodat de vrijwillige koks goed kunnen inkopen.
De kosten zijn € 10,00 p.p.
Opgeven kan via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090
We hebben er zin in.
ik-ben-eenzaam-alkmaar

Zondag 23 juli Kookworkshop: Syrisch

Leer heerlijk Syrisch koken
Nadat Yasmin een actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije kwam ze op het idee om meer mensen Syrisch te leren koken. Deze heerlijke keuken vol kruiden, specerijen en kleuren is voor veel mensen nog onbekend. Daar wil Yasmin verandering in aanbrengen met verschillende kookworkshops.
De ingrediënten worden vers ingekocht en iedereen kan een heerlijke maaltijd proeven en thuis na maken.

 Deze keer maken jullie: Gevulde druivenbladeren met salade en een Syrisch nagerecht. 

Wanneer: zondag 23 juli van 13:30 -17:00
Kosten: € 35,-


Opgeven via: Yasminaa1985@outlook.com / 06-84248549
ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Burendag braderie opgeven

zaterdag 23 september
Burendag braderie

Een markt voor en met buren

Heb je iets leuks te verkopen?
Mooie kleding, iets eetbaars, handige hulpjes,
accessoires of maak je zelf iets?
Reserveer dan een gratis tafel. Meld je dan vóór 25
augustus aan bij Robin via: r.avis@zzpsteunpilaar.nl
Let op! Het is geen rommelmarkt en onverkochte spullen moet je weer meenemen.
Een samenwerking tussen
Hoeverstaete en Huis van
de Wijk de Alkenhorst
ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Wereldmaaltijd: Vietnamees donderdag 20 juli

Kom gezellig eten
De eerste Wereldmaaltijd van dit jaar wordt op donderdag 20 juli gehouden.
Deze editie eten we Vietnamees.

Vakantie gevoel terwijl u thuis blijft! We organiseren een aantal wereldmaaltijden en dit wordt de eerste. 

Opgeven in nodig omdat we een maximum van 35 personen aanhouden en zodat de vrijwillige koks goed kunnen inkopen.
De kosten zijn € 10,00 p.p.
Opgeven kan via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090
We hebben er zin in.
ik-ben-eenzaam-alkmaar

De Bemiddelingskamer

Hulp bij burenconflicten
De Bemiddelingskamer geeft advies over het voorkómen van een
burenconflict of bemiddelt tussen buren die een conflict hebben.
Gratis voor alle inwoners van
Alkmaar.
Telefoon: 06 24 368 153
info@debemiddelingskamer.nl
ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Ladies Night 8 juli 2023

Op zaterdag 8 juli van 17:00 tot 22:00
Ladies Night 
Op zaterdag 8 juli  van 17:00 tot 22:00

 Een gezellige avond voor vrouwen

Er komen kraampjes met o.a. snoep en verschillende accessoires daarnaast wordt er aandacht gegeven aan schoonheidsproducten en gelnagels. Dat alles met een hapje en een drankje.  

We zien je graag 

Wil je iets aanbieden? Opgeven en informatie via: info@dealkenhorst.nl

ik-ben-eenzaam-alkmaar

Leesclub met Rika

Op vrijdag 2-9 en 16 juni Van 14:00 tot 15:00

Lezen is voor de geest wat beweging is voor het lichaam


Kom gezellig naar de leesclub onder leiding van Rika, neem wel je eigen materiaal mee zoals een boek, poëziealbum of een krantenartikel.
Er komen twee deelnemers per keer aan bod. Vertel en geef in 20 minuten je mening over het materiaal dat je meeneemt en lees halve tot hele bladzijdes voor.
Beantwoord de vragen van je leesgenoten en vertel mogelijk leuke herinneringen over bijvoorbeeld je favoriete schrijver of componist die populair is uit je land.

Maximaal 6 deelnemers en deze activiteit is gratis
Opgeven via
: info@dealkenhorst.nl

Hemelvaart en 2e Pinksterdag gesloten

1e pinksterdag zijn we wel geopend
Fijne dagen allemaal 

Hobbykoks gezocht

Voor eten op woensdag en vrijdag

Wij koken iedere woensdag en elke eerste en derde vrijdag van de maand voor ongeveer 15 eenzame ouderen. Door samen te eten is het gezellig en eten mensen meer en gezond. Het is voeding voor lichaam en geest. We eten in kleine groepen omdat dan iedereen aandacht krijgt. De wachtlijst bevat ongeveer 75 mensen en elke week worden er andere mensen uitgenodigd.

We hebben dringend behoefte aan mensen die willen inkopen en koken of willen assisteren.

Je werkt altijd met z'n tweeën in de keuken, er is een gastvrouw en iemand voor de afwas. Iedereen die vrijwillig werkt eet ook mee. We vragen de gasten €6,- per maaltijd te betalen die veelal uit 3 gangen bestaat. Daardoor houden we het laagdrempelig.

Wil jij ons helpen of ken je iemand die dat wil doen? Bel, mail of kom langs en vraag naar Hans of Willy.

info@dealkenhorst.nl / 072-3030090Samone dance

De leukste danslessen voor vrouwen
Eelke dinsdagavond om 19:00.

Raks Sharki Dans
Buikdansen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook goed voor je lichaam en geest. Een dansvorm waarin je jezelf weer kan ontdekken en in je kracht kan staan. Je danst op prachtige muziek, ontwikkel je lenigheid, coördinatie, en je werkt aan conditie . Buikdansen is geschikt voor alle leeftijden en danservaring is niet nodig om te starten.

 GRATIS PROEFLES
Kosten per les ( 60 min)
8 lesweken                       € 76,-  
15 lesweken                     €140,- ( inclusief korting)              
30 lesweken (seizoen)     € 270,- ( inclusief korting)
Rittenkaart 8 weken :        € 88,-
(een rittenkaart heeft 8 lesweken en is 12 weken geldig )                                    
Losse les : €12,50 ( 1 uur )

Privé les: 1 uur les € 45,- / 2 uur les €70,

Fit& Fun Half uur
Bellydance / Bollywood / Persian
Een Fit & Fun les met leuke verschillende dansstijlen. Perzische dans, Pop Bellydance en Bollywood dans zijn gemixt in deze les. Deze mix les is toegankelijk voor iedereen. Ervaring is niet nodig. Deze half uurtje is vergelijkbaar met een makkelijke Zumba les. Beste is om deze 30 minuten te combineren met het gewone les.

GRATIS PROEFLES

Kosten per les ( 30 min)

8 lesweken                    € 32,-          

Koningsdag gesloten

Fijne koningsdag allemaal
Morgen zijn we weer gewoon geopend

Loombandjes met Ivy

Dinsdagmiddag van 15.00 tot 16:30
Ivy is een jonge meid die het leuk vindt om creatief bezig te zijn en dit wil delen met andere. Zij start dinsdag 25 april met Loombandjes maken samen met iedereen die dat wil. De activiteit is gratis.
Kom elke dinsdagmiddag langs om deze bandjes te maken onder leiding van Ivy. Zij neemt het materiaal mee. Je kan gewoon aan de tafel komen zitten.
 
Opgeven is niet nodig maar mag wel: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090

2e paasdag gesloten

fijne paasdagen
Fijne paasdagen allemaal.

Vandaag zijn wij gesloten.

Morgen staat de koffie weer voor u klaar

1e paasdag wel zondagmiddag cafe

We zijn open van 13:30 - 17:00
Het zondagmiddag café gaat gewoon door op eerste paasdag, zondag 9 april.
10 april, tweede paasdag zijn wij gesloten.

Paas editie Bingo

Wij bieden u een gezellige middag en de...
Wij bieden u een gezellige middag en de koffie/thee is gratis.
                              
• Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur
• Locatie: Huis van de Wijk ‘De Alkenhorst’                                                            
• Kosten: 1 plankje  € 3,50
2 plankjes € 5,50

Hier kunt u de hele middag voor spelen. Dit zijn drie ronden. We sluiten af met een loting van
€ 1 per lootje met een mooie prijs. U bent van harte welkom!

Update Syrië hulpactie

Bijna €2.800 opgehaald
De dagen voor Syrië waren een groot succes! we hebben genoten en zijn trots. Rond 18:00 was al het eten beide dagen op. De opbrengst van de eerste dag was €1.312,70 waarvan het grootste deel voor het eten was. De tweede dag was er meer eten gemaakt door verschillende mensen omdat donderdag zo een succes was. De opbrengst van de tweede dag is: € 1.456,80. Er zijn echt honderden mensen op deze actie afgekomen. We zijn heel dankbaar voor alle aandacht en alle lieve donaties. Er komen nog een aantal donaties bij hebben we gehoord maar de bedragen zijn nog niet bekend.

De zwager van Yasmin, de buurtbewoner die met het idee kwam, Mahmoud Ali Al Mustafa gaat met 2 vrienden naar Syrië met het vliegtuig. Ze nemen de opbrengst mee en gaan daar hulpmiddelen kopen.
Ze vliegen op: Arbil is Noord Irak/Koerdistan en dan gaan ze met een busje naar de grens. Ze willen hulp bieden in: Kobani/ Ain Al Arab (zelfde plaats andere benaming) en gaan proberen contact te leggen met mensen in Afrim om hulp te bieden. Ze waren al van plan om familie op te zoeken en dat heeft nu een nieuw doel gekregen. We hebben gevraagd of ze wat foto’s willen maken van de hulpgoederen die ze kunnen geven.

Hulp-voor-de-slachtoffers-in-syti

Eten voor de aardbevingslachtoffers in Syrië

23 en 24 februari van 14:30 -20:00

Kom komende donderdag en/of vrijdag bij ons eten of eten afhalen voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië. Een Syrische buurtbewoner kwam met dit initiatief en wij helpen mee. Vele buurtbewoners en vrijwilligers koken heerlijke gerechten, op eigen kosten, die we voor €5,- per maaltijd verkopen. De volledige opbrengst van het eten en drinken gaat naar de slachtoffers in Syrië aangezien daar de hulp heel langzaam op gang komt.


We zien jullie graag tussen 14:30 en 20:00
ik-ben-eenzaam-alkmaar

Lees de nieuwsbrief van januari hieronder

Nieuwsbrief
eenzaamheid-bestrijden-alkmaar-wijkcentrum-de-alkenhorst

Lees hier de jubileum krant

10 jarig bestaan
Voor iedereen die het wil is de jubileumkrant beschikbaar om op te halen bij de Alkenhorst.
Lees je hem liever online? Dan kan ook via deze link: Jubileum krant 10 jaar de Alkenhorst

Gesloten tijdens kerst en oud en nieuw

Fijne feestdagen
25 en 26 december zijn we gesloten met uitzondering van het kerstdiner voor genodigden op 2de kerstdag.

Ook 31 december en 1 januari zijn we gesloten. 

De andere dagen staan we gewoon voor u klaar.

Fijne feestdagen en een gelukkig 2023

We wensen iedereen hele fijne feestdage
We sluiten een mooi jaar af waarin we als hoogtepunt ons jubileumfeest hebben gehad. Nu kijken we met veel verwachting naar het komende jaar. Hopelijk zien we elkaar snel weer.

Via deze weg wensen we iedereen hele fijne feestdagen en een mooi 2023 toe.

Namens iedereen van De Alkenhorst
ik-ben-eenzaam-alkmaar

Jubileum teruglbik

We kijken terug op een leuke dag
We zijn om 9:30 gestart met koffie en gebak en een aantal sprekers waaronder de wethouder Gijsbert van Iterson Scholten.
Daarna een voordracht van Dick van Hoeve, een gedicht op maat.
Tussendoor speelde Pimpkoor de Wilde Haver.
Daarna was er een optreden van Jasmijn en we sloten af met een frietje.

Bekijk hier de foto's

10-jarig jubileum

zaterdag 26 november 2022

Op 26 november 2022 bestaat het
“Huis van de Wijk”De Alkenhorst 10 jaar!

Wij nodigen u van harte uit deze dag met ons te vieren.

We presenteren een afwisselend programma natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

Sprekers, muziek, een gedicht op maat, een quiz en ander entertainment.

Kom hiervan genieten tijdens de feestelijke bijeenkomst op 26 november 2022.

Natuurlijk wilt u dit feest niet missen. Laat voor 20 november weten of u erbij bent via de onderstaande kanalen. We zien u graag tijdens de festiviteiten.

R.s.v.p. via:
info@dealkenhorst.nl
072-303 0090
Aan de balie

Programma

12:00 uur Ontvangst
Tussendoor
Zingt pimpkoor De Wilde Haver
Draagt dichter Dick van Hoeve een gedicht op maat voor
13:30 -15:30 Zangeres Jasmijn
15:45 Einde
eenzaam-alkmaar-west-iedereen welkom

Lees hieronder de nieuwsbrief

Klik op de link en lees

Nieuwe activiteit: Haken met Marieke

start in september

Een haakgroep voor beginners en kennis ophalers
Elke donderdagmiddag van 13:30 – 15:30

Oefenmateriaal is aanwezig en de deelname is gratis
Start vanaf september bij minimaal 5 deelnemers
Voor informatie en opgeven: 072-303 0090 / info@dealkenhorst.nl

Italiaanse Maaltijd

Italiaanse Maaltijd

Italiaanse Maaltijd
Niet op vakantie naar het buitenland ,maar toch een beetje het vakantiegevoel kijugen?
Op donderdag 25 augustus hebben wij een Italiaanse maaltijd.
Deze start om 17,30 uur en de kosten zijn € 8,50 .
Opgeven bij de Alkenhorst telefoon nummer 0723030090 of kom even langs .

Burendag verbindt buren!

Burendag komt er weer aan
Voor velen een gezellige dag met de buren. Buren zijn belangrijk om prettig te kunnen wonen. We kennen niet voor niets de uitspraak: “beter een goede buur dan een verre vriend!”

Burendag is een dag waarop veel buren iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe. Op www.buren.nl van de landelijke initiatiefnemers het Oranje Fonds en Douwe Egberts, vindt u allerlei tips en tools. Voor het houden van spelletjesmiddagen tot samen klussen of samen eten. Ook is een simpel gebaar op deze dag een fijne verrassing, zoals een kaartje in de brievenbus omdat u uw burencontact zo waardeert.

Vier een toenadering
Een goede burenrelatie is niet altijd vanzelfsprekend. Is er een buur waar u minder goed mee om kunt gaan? Dan is Burendag wellicht aanleiding om daar zelf iets aan te veranderen. Een kleine toenadering kan al voldoende zijn om in een betere burensfeer te komen.

Komt u er niet uit? Dan kunt u de hulp van buurtbemiddeling via De Bemiddelingskamer inschakelen. De Bemiddelingskamer geeft u tips en advies of helpt u om samen met uw buren tot oplossingen te komen via de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars. Buurtbemiddeling leidt in veel gevallen tot een oplossing waar beide buren achter staan. Dus mocht er iets spelen tussen u en uw buren, neem zelf de regie en kom in actie!

We wensen alle buren en buurtgenoten een fijne en gezellige Burendag toe!
Buurtbemiddeling is gratis voor alle inwoners van de gemeente en wordt uitgevoerd door De Bemiddelingskamer. Tips en informatie zijn te vinden op: www.debemiddelingskamer.nl  06 - 24 368 153  info@debemiddelingskamer.nl

ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Muziekmiddag in Hoeverstaete

Memories In de brasserie
De memories muziekmiddagen staan weer op de planning. 
Op zondag 7 augustus, 28 augustus en 25 september ben je van harte welkom om gezellig aan te schuiven.
ik-ben-eenzaam-alkmaar

Zomermaaltijd: Amerikaans

Donderweg 28 juli 17:30
Ja het kan weer!
Dit jaar organiseren we weer zomermaaltijden. Vakantie gevoel terwijl u thuis blijft! We organiseren een aantal zomermaaltijden en dit wordt de eerste. Een vrijwilliger, die werkt voor het Evean thuiszorgteam, gaat voor ons koken. Ze maakt een overheerlijke Thaise maaltijd. Opgeven in nodig omdat we een maximum van 40 personen aanhouden en zodat de vrijwillige koks goed kunnen inkopen.
De kosten zijn € 8,50 p.p.
Opgeven kan via: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090
We hebben er zin in.
ik-ben-eenzaam-alkmaar-huis-van-de-wijk-de-alkenhorst

Thuisblijvers zondag 10-07-22

De Reizende Huiskamer
De Reizende Huiskamer

Thuisblijvers werkt van klein naar groot, met de huiskamer als rode draad door het project heen. De huiskamer als symbool voor gezelligheid, veiligheid en intimiteit. Beginnend in het kleine stadsdorp, het Rooie Dorp en de reis eindigt in dé grootste huiskamer van Alkmaar; de Grote Kerk.

We rijden 40 dagen in 3 maanden tijd met de Thuisblijvers bus door de straten en wijken van (groot) Alkmaar, en komen op maar liefst 72 plekken! Overal waar we neerstrijken, bouwen we onze reizende huiskamer op, gewoon in de openlucht. Iedereen is welkom om een praatje te maken, om zijn verhaal te delen, iets achter te laten, maar ook om op de foto te gaan. Want in de Thuisblijvers bus bevindt zich onze gezellige fotostudio. We verzamelen zoveel mogelijk portretten van Alkmaarders, van alle leeftijden, kleuren en maten.

Een zwart-wit portret van alleen je gezicht, verder niets. En jij bepaalt hoe je kijkt. Recht in de camera of met je gezicht weggedraaid. En kijk je vrolijk, verdrietig, uitbundig, boos of gewoon neutraal?

Iedereen draagt zijn steentje bij om het doel te halen om 1% (1.100) van de Alkmaarders te portretteren. De portretten krijgen een prachtige plek op de afsluitende expositie in de Grote Kerk van Alkmaar.

Verhalen uit de buurt
1 stad, 16 dorpen, 4 buurtschappen en 110.000 mensen, dat is Alkmaar!

Maar hoe goed kennen we elkaar eigenlijk nog? Wie is die buurman of buurvrouw? Of die dame die je ’s ochtends met haar hondje ziet lopen? Die je altijd vriendelijk gedag zegt, maar eigenlijk nog nooit hebt gesproken?

Ieder mens heeft een eigen verhaal, een verleden dat hem of haar op deze plek heeft gebracht en een toekomst met wensen en plannen. Thuisblijvers verzamelt deze verhalen en bevraagt bewoners van 1 buurt hoe ze hier terecht zijn gekomen, of ze zich thuis voelen in hun huis of wijk, en wat daarvoor nodig is.

Thuisblijvers zorgt voor ontmoeting en verbinding tussen mensen en vertelt de verhalen achter de gezichten. Midden in de samenleving zorgt Thuisblijvers voor een gevoel van saamhorigheid tussen haar inwoners en maakt Alkmaar daarmee weer een stuk gezelliger.

Iedereen is welkom, iedereen doet mee, dat is Thuisblijvers!

https://www.thuisblijvers.com/

Expositie Ruard Janssen

Komende 3 maanden
Ruard Janssen is in 1949 in Bergen geboren. Hij is getrouwd en heeft twee grote zonen. Zijn beroep was leraar op een basisschool in Egmond aan Zee. Nu maakt hij met veel plezier aquarellen. In 1990 heeft hij voor het eerst les gehad bij het ACKV. Dat was een cursus van een half jaar. Verder is hij vrijwel autodidact. Als kind heeft hij wel met veel plezier altijd getekend en hij heeft ook lange tijd keramiek gemaakt.

Waarom aquarellen?
Voor een gedeelte is dat toeval. Daar heeft hij nu eenmaal alle spullen voor. Maar hij vindt het ook een heerlijke techniek. "Je mag helemaal niets verkeerd doen, want je kan niets meer uitgummen. Alles blijft namelijk transparant. Met acryl of olie kan je verschillende keren over hetzelfde verven." Hij heeft bovendien geen atelier en kan zijn werk dus niet te drogen zetten, zodat hij er later weer mee door kan gaan. Een aquarel ontstaat in één spanningsboog en dat is heel plezierig.
Een aantal jaren zit hij nu ook op Tai Chi-les. Daar heeft hij geleerd zichzelf te ontmoeten. Naar binnen te kijken. Gevoelig te worden voor alles binnen en buiten hem. Dat is nog een lange weg. Vaak komt de neerslag van die reis in zijn aquarellen weer naar boven. Hij hoopt dat dat voor andere herkenbaar is, in ieder geval is het voor hemzelf heel waardevol. Misschien vormen zijn aquarellen voor iemand het begin van de lange weg om zichzelf te ontmoeten.

Voor meer informatie: https://aflyinholland.nl/

ik-ben-eenzaam-alkmaar

Eerste Zomermaatlijd: Thais

Donderdag 30 juni om 17:00
Ja het kan weer! 
Dit jaar organiseren we weer zomermaaltijden. Vakantie gevoel terwijl u thuis blijft! We organiseren een aantal zomermaaltijden en dit wordt de eerste. Een vrijwilliger, die werkt voor het Evean thuiszorgteam, gaat voor ons koken. Ze maakt een overheerlijke Thaise maaltijd. Opgeven in nodig omdat we een maximum van 40 personen aanhouden en zodat de vrijwillige koks goed kunnen inkopen.
De kosten zijn € 8,50 p.p.
Opgeven kan via: info@dealkenhorst.nl
We hebben er zin in.
eenzaam-alkmaar

Mini high tea

Zoete en hartige hapjes

Voor de eerste keer sinds corona organiseren we weer een mini high tea met muziek van Alkmaar Jan.
Op donderdag 26 mei 2022 van 14.00 uur – 16.00 uur
Kosten: 7.00 euro p.p.
Opgeven bij De Alkenhorst er is een maximum van 30 personen.

Opgeven kan via:
Tel: 072-3030090 / info@alkenhorst.nl / kom even langs


Meer informatie over AlkmaarJan: Wie is AlkmaarJan?


AlkmaarJan, is Jan Tervoort de 48-jarige stadsgids, historicus, zanger en troubadour ook wel bekend als Amsterjan. Hoewel geboren en getogen in Alkmaar werkte ik de afgelopen 14 jaar als (zingende) stadsgids en historicus in Amsterdam. In augustus 2017 verhuisde ik terug naar mijn geboortestad. De stad die het grootste deel van mijn leven achtergrond was, staat nu op de voorgrond. Als gids, historicus, zanger en bewoner zit Alkmaar mij inmiddels weer helemaal in de genen. Zij zat natuurlijk altijd al vlak onder de oppervlakte. Ik maakte namelijk ooit kazen voor de kaasmarkt bij de CONO, speelde een hoofdrol in de Alkmaarse stadsmusical 'De Spanjaard moet hangen' ter ere van het 750-jarig bestaan in 2004, woonde jarenlang antikraak in de Alkmaarse binnenstad in monumenten als de St Sebastiaandoelen en Scheepstimmerwerf. In combinatie met mijn inmiddels grote ervaring als gids, historicus en zanger staat dit garant voor unieke rondleidingen, wandelingen, evenementen, optredens en lezingen in en over Alkmaar. Ga een keer met me mee! https://www.alkmaarjan.com/alkmaarjan

Stenen eruit, groen erin!

Meer kleur in de tuinen van De Hoef
Huis van de Wijk De Alkenhorst organiseert samen met Hortus Alkmaar dit voorjaar Steenbreek-acties om met elkaar de tuinen in de wijk groener te maken.

Voordelen van een groene tuin:
• Groen geeft verkoeling tijdens de steeds warmere zomers
• Groen neemt water op en voorkomt wateroverlast tijdens stortbuien
• Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof
• Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren
• Groen vermindert stress en is goed voor ons welzijn

Lever een tuintegel in en ontvang een gratis plant
Op vrijdag 6 mei en zaterdag 7 mei 2022 kun je een tuintegel omruilen voor een gratis plant (op=op). Zo maken we samen onze wijk groener, gezonder en aantrekkelijker.
Data en tijden:
Vrijdag 6 mei 2022 van 10.00 – 17.00 uur  
Zaterdag 7 mei 2022 van 10.00 – 12.00 uur

Locatie: Huis van de Wijk De Alkenhorst, Schelfhoutlaan 4, Alkmaar
Tot ziens op 6 of 7 mei!
loesje-worksop-woensdag-13-april-alkmaar

Workshop creatief schrijven met Loesje

Woensdag 13 april om 14:00
Loesje ken je misschien wel van haar posters met haar spitsvondige meningen over wat er allemaal speelt in de wereld. Loesje speelt met taal en wil een ander ermee raken: laten glimlachen, aan het denken zetten of gewoon een leuk idee geven. Maar hoe verzint Loesje die teksten eigenlijk? Tijdens een workshop van Loesje kom je het te weten.
Loesje daagt je uit om samen met haar teksten te verzinnen over onderwerpen die bij jullie spelen. Doe mee en geef je mening vleugels!

De doelen van een workshop bij Loesje zijn:
De eigen creativiteit ontdekken en aanwakkeren. Het lijkt misschien moeilijk, maar echt iedereen kan creatief denken en schrijven. Leren op een positieve manier naar onderwerpen te kijken. Ook Loesjes visie staat centraal bij de workshops. Door op haar positieve manier naar de wereld te kijken, kom je op die ene Loesje-poster.

Schrijven over belangrijke thema’s die spelen bij jullie. De onderwerpen waarover je wilt schrijven, kan je van tevoren aangeven. Denk daarbij aan een fusie, de kernwaarden, een moeilijk bespreekbaar thema of een probleem. De ideeën en meningen van de deelnemers staan altijd centraal. De onderwerpen kunnen ook ter plekke samen met de groep verzonnen worden.

Het groepsgevoel te versterken. Loesje-workshops zijn groepsprocessen. Samen met de groep kom je tot een aantal posters.
Vooral veel lol hebben. Want dat vindt Loesje belangrijk, en wees nou eerlijk, een saaie workshop vindt niemand leuk.

De teksten die worden geschreven tijdens de workshop gaan naar de eindredactie van Loesje. Zij kiezen de beste teksten uit, waarbij de eindredactie rekening houdt met de thema’s van de workshop. Een aantal teksten worden tot Loesje-poster gelay-out en aan jullie teruggestuurd.

Lijkt dit je leuk? Schrijf je dan in voor deze workshop.

Datum: woensdag 13 april 2022
Starttijd: 14:00
Aantal personen: 4-15
Kosten: € 5,-
Duur: 2 uur onder leiding van een ervaren Loesje schrijver
Inschrijven: info@dealkenhorst.nl / 072-3030090 / aan de balie

Workshop : Vind je stijl in Design en Antiek

Door het Curioséum
Je wilt dat je woonomgeving echt past bij wie jij bent. Natuurlijk staat er een bank , een tv,
een eettafel met stoelen en nog meer. Maar HOE maak je je huis bijzonder?  

We merken dat mensen vaak tegen dezelfde soort problemen aanlopen
• Je weet weinig van verschillende stijlen
• Je weet daarin niet wat je smaak eigenlijk is
• Echt of nep, waar zie je dat aan
• Je weet niet zeker of de prijs reëel is.

Meld je aan voor de workshop! Na deze workshop:
• Heb je meer inzicht in de stijl waar je blij van wordt, die jou en je huis persoonlijk en bijzonder maakt.
• Je hebt een richting waarin je je smaak verder kunt ontwikkelen.
• Je hebt een idee waar je deze zaken kunt verkrijgen.

Dag : Zaterdag 9 april
Tijd:                                                 14:00 -± 15:30 uur    
Maximum aantal deelnemers:         10 á 12 ( vol = vol)                                      
Kosten: Deze workshop is € 45,- waard. Maar omdat we je graag willen ontmoeten en het belangrijk vinden je wegwijs te maken in deze fascinerende wereld van design, antiek en vintage, bieden we je de workshop nu aan tegen onkosten voor € 5 per persoon . Inclusief koffie, thee en iets lekkers.
                 
Het Curioséum is geen museum, waar alle dingen moeten blijven staan. Dus mocht je iets van het moois mee baar huis willen nemen, dan trekken we dit bedragje van het aankoopbedrag af.

AANMELDING: stuur een email naar: post@designenantiek.nl met de volgende gegevens:
Ja, reserveer mijn plek :      Naam:* email:* Telefoon:*
Locatie:*  Alkmaar 9 april            
 Uw plek is gereserveerd nadat uw betaling á € 5 p.p. is ontvangen op NL89 ABNA 0814 8815 05 t.n.v. Curioséum Design En Antiek       
*In volgorde van binnenkomst
*Vermeld uw Naam. Locatie+Datum

www.designenantiek.nl  / post@designenantiek.nl / 06 217 00 205 / 06 333 85 028

Inspirerende tuinavond ‘Diervriendelijke tuin’

Donderdag 21 april 2022 om 19.30 uur
Wil je ook vogels, vlinders, kikkers en andere diertjes in jouw tuin?

Tijdens deze inspirerende tuinavond geeft Jeanine Jonker antwoord op al je vragen. Jeanine is vakbekwaam hovenier, tuinprofessional en groendocent. Zij geeft je praktische tips voor jouw tuin, advies voor het onderhoud en inspirerende voorbeelden waar je meteen mee aan de slag kunt.

Datum: donderdag 21 april 2022 om 19.30 uur
Aanmelden: via info@dealkenhorst.nl
De toegang is gratis.

Reserveer wel een plekje door je aan te melden via: info@dealkenhorst.nl

BURENRUZIE? VOORKOM ESCALATIE VIA BUURTBEMIDDELING

Een burenruzie kan onschuldig beginnen met een...
Nederland is een dichtbevolkt land. Het is daarom onvermijdelijk dat buren wel eens last van elkaar hebben. Soms vinden buren het moeilijk elkaar aan te spreken op gedrag. Buurtbemiddeling Alkmaar helpt conflicten tussen buren op te lossen.  
 
Een burenruzie kan onschuldig beginnen met een kleine ergernis die steeds hoger oploopt. Lukt het niet om zelf in gesprek te komen met uw buren? Dan kunt u buurtbemiddeling via Stichting De Bemiddelingskamer inschakelen. Buurtbemiddeling is een methode die in Nederland met succes wordt toegepast. Onder begeleiding van getrainde, onafhankelijke en vrijwillige bemiddelaars uit de eigen gemeente of de randgemeente komen u en uw buren weer met elkaar in gesprek. Samen kunt u tot afspraken komen die voor u en uw buren aanvaardbaar zijn. Wederzijds begrip en het benoemen van het gezamenlijk belang is belangrijk voor beide buren. U kunt bellen voor een bemiddeling of voor advies. Klachten kunnen bijvoorbeeld gaan over geluid, de tuin, roddelen en pesten, verbouwen, huisdieren of parkeerproblemen. Buurtbemiddeling is gratis en wordt uitgevoerd door Stichting De Bemiddelingskamer, expert in bemiddelen bij burenconflicten in Opmeer, Koggenland, Alkmaar, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard (MET). Gemeenten en Woningcorporaties zijn financiers van buurtbemiddeling.
Via www.debemiddelingskamer.nl leest u meer over onze werkwijze. Voor buurtbemiddeling Alkmaar kunt u ons mailen via info@debemiddelingskamer.nl of bellen naar 06-24 368 153.
Heeft u zelf interesse om bemiddelaar te worden? Neem dan contact met ons op of bezoek onze website voor meer informatie.

Lees hier de nieuwsbrief

Nieuwsbrief van 2 maart
https://mailchi.mp/e1adad6e4981/yes-we-mogen-weer-open-5632642

Wilt u de nieuwsbrieven nog een terugkijken ga dan naar de nieuwsbrief pagina

Wilt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief klik dan hier

Weer open onder normale omstandigheden

Zonder covid-19 beperkingen
Eindelijk is het zover, we mogen weer open zonder beperkingen. 
We hebben hier naar gesnakt. Geen mondkapjes, geen QR-codes en geen verplichte 1,5 meer. Iedereen is weer welkom en de activiteiten kunnen weer op volle kracht. Dit is een moment om bij stil te staan. 

Bingo 1e helft 2022

Bingo gaat weer beginnen
Bingo in de Alkenhorst gaat weer van start.
Wij bieden u een gezellige middag met gratis koffie en thee.

• Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur                                                           
• Kosten: 1 plankje   € 3,50
     2 plankjes € 5,50

Hier kunt u de hele middag voor spelen. Dit zijn drie ronden. We sluiten af met een loting van € 1 per lootje met een mooie prijs.
U bent van harte welkom!

Activiteitenoverzicht onder normale omstandigheden

Zonder covid-19 beperkingen
Inloop activiteiten
- Maandagochtend: Vrije inloop
- Maandagmiddag: Handwerk
- Dinsdagmorgen: Vrije inloop
- Dinsdagmiddag: Vrije inloop, Kleuren  
- Woensdagmorgen: Vrije inloop
- Woensdagmiddag: Inloop, Klaverjassen
- Donderdagmorgen: Vrije inloop, Yoga van sport vitaal
- Donderdagmiddag: Vrije Inloop
- Vrijdagmorgen: Vrije inloop
- Vrijdagmiddag: Turkse Thee op even week
- Zondagmiddag: Zondagmiddag Café  

Activiteiten
Laatste dinsdag van de maand: Bingo
Vier keer per jaar: Mini High Tea
Drie keer per jaar: Themabrunch
Elke twee maanden op zondag: Reisverhalen
In de zomermaanden: Buitenlandse lunches
Derde zondag van de maand: Filmmiddag
Twee keer per week: Huiskamer (maandag en woensdag)
Elke woensdag: Eten in De Alkenhorst
Elke eerste vrijdag: koken en eten
Elke tweede vrijdag: Keezen

Drie keer per week: Klaar mee-Loop mee
Op het programma: Zingeving
Elke even dinsdag: bewegen met beperking  

Mogelijkheden Lunches, brunches, feesten en verjaardagen, vergaderingen en workshops en beurzen.

Voor meer informatie bel: 072-303 00 90 of mail: info@dealkenhorst.nl
ik-ben-eenzaam-alkmaar

Tegen eenzaamheid in alkmaar

We streven naar gezelligheid
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam en daarom streven wij naar gezelligheid. Elke dag is er bij ons iets te doen.
Standaard hebben wij de inloop aan de ontmoetingstafel waar iedereen welkom is voor een kopje koffie of thee, een praatje of het lezen van de krant.
Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten zoals kleuren, breien, eten in een klein gezelschap, Keezen, Bingo etc. 
Er zijn ook huurders die leuke activiteiten organiseren zoals: Yoga, Tango, Klaverjassen, Taallessen, Wandelgroep, Beweeguurtje en meer.

Buurtbemiddeling, Een nieuwe uitdaging in 2022?

Buurtbemiddeling zoekt vrijwilligers

Ben je een teamspeler, houd je van uitdaging en sta je open voor persoonlijke ontwikkeling? Dan is de functie van vrijwillig bemiddelaar iets voor jou!

Samen met je collega bemiddelaars ga je op pad om buren op weg te helpen een stap in de goede richting te zetten bij een conflict. Middels professionele trainingen, begeleiding en ondersteuning vanuit het team, krijg je een goede basis om te kunnen bemiddelen.

Enthousiast geworden? Voor meer informatie, de voorwaarden en de minimale tijdsbesteding kijk op onze website: www.debemiddelingskamer.nl of bel naar: 06-24368153

Lees hier de nieuwsbrief

december nieuwsbrief

28 november wijk op reis VS

zondag is het weer zover

In deze Reisverhalen erteld Maartje Braak over haar twee reizen naar de Verenigde Staten. De eerste reis was in 2012. Een campertour van Seattle naar San Francisco met haar man. via Lake Crescent, Port Angeles, Portland Booneville dam, Florence, Crater Lake, Caspar beach, Bodega Bay, Oregon Duns, Red Woods en San Jose.
De tweede reis was  in 2016 en overnachtte ze in hotels en gebruikte een huurauto van New York naar Washington en weer terug naar New York zij maakte deze reis samen met haar zoon. De reis verliep langs de volgende plaatsen: Newport, Cape God, Boston, Portland, Acacia park, Bar Harbers, Conwy, Rutland, Niagara Falls,, Lancaster. In beide reizen zaten veel steden, dorpjes en natuurparken.

Toegang: € 2,50 (incl. koffie/thee)
Info: voorzitter@dealkenhorst.nl
Maximale toegang: 20 personen, 1,5 afstand en incl. controle corona qr-code.

Mondkapjesplicht en QR code

Nieuwe regels vanaf zaterdag 6 november
Zoals dinsdagavond bekend is gemaakt gaat vanaf zaterdag 6 november de mondkapjes plicht weer in. Wij verzoeken u vriendelijk om uw mondkapje weer op te doen totdat u heeft plaatsgenomen. Daarnaast controleren wij uw Corona pas (QR code). Heeft u hulp nodig met uw QR code? Vraag ons dan om hulp.
kunstkring-alkmaar- schildersvereniging-de-doorwerkers-alkmaar-de-alkenhorst

Schildersvereniging de Doorwerkens zoekt creatieve versterking

Elke 14 dagen op maandagmiddag

Wij zijn een enthousiast groepje creatievelingen om de 14 dagen op maandagmiddag in de Alkenhorst bijeen komen om heerlijk te tekenen en te schilderen. Bij een rustig muziekje, meestal met een gezamenlijk thema, maar ieder is vrij in zijn of haar keuze.
Elke maand wordt wel een keer met een model gewerkt, evenals met een portretmodel.
Ook wordt er veel gedaan aan landschappen en stillevens. In de zomermaanden wordt soms op locatie gewerkt. Daarnaast wordt wel deelgenomen aan exposities of een museum bezocht.
Op dit moment kunnen we wel een paar nieuwe leden gebruiken. Dus: Als je onze kring artistiek wilt komen versterken, kom dan kennis maken en draai een middag mee. We verwachten wel een redelijk artistiek niveau van je en dat je net als wij zelfstandig kunt werken en de gezelligheid waardeert.
Dus neem de stap en bel of mail! We geven je graag nadere informatie of plannen je in voor een proef middag….

Hanna Bakker: 072-5129765 / 06-25008642 / hanna.b@upcmail.nl

Bekijk het nieuws van de Hoeverstaete

Nieuws van de buren
Lees via de onderstaande link al het nieuws van de Hoeverstaete:
https://www.hoeverstaete.nl/wp-content/uploads/2021/10/Nieuwsbrief-Hoeverstaetus-5.pdf

Yoga van Sport vitaal

Een rustpunt in de dag!
Doe elke donderdag mee met Yoga lessen van Sport Vitaal

Sport vitaal verzorgt elke donderdagochtend Yoga lessen waar je fysiek wordt uitgedaagd terwijl u werkt aan flexibiliteit en houding. Een rustpunt in de dag!

 9:15 - 10:15 Yoga (algemeen)
10:45 - 11:45 Yin Yoga

€ 60 voor 15 lessen

Meer informatie: sportvitaal@alkmaarsport.nl / 0628510517 (ma t/m do van 9:00 - 12:00)

Vanaf 19 oktober Bewegen met muziek

Bewegen met muziek
Bewegen is belangrijk en goed voor iedereen daarom organiseren wij bewegen op muziek. U kunt hier zittend bewegen op muziek en met verschillende materialen. Door een ervaren sportinstructrice wordt u ruim een half uur begeleid. Aan het eind krijgt u tips mee om thuis te kunnen oefenen.
Doet u mee?

Deze activiteit is elke 2 weken op dinsdag van 14:00 - 16:00.

Deze activiteit wordt u aangeboden door het Alkmaars Platform Zorg en Welzijn en Wonenplus
eten-bij-de-alkenhorst-voor-eenzame-ouderen

Eten bij de Alkenhorst

Pannenkoeken editie
Afgelopen vrijdag (1 oktober) hebben we genoten van een speciale editie van Eten bij de Alkenhorst, de pannenkoeken maaltijd.
Elke woensdagmiddag/avond is er Eten bij de Alkenhorst waar mensen komen koken en eten. Daarbij is het eten verplicht maar het koken niet ;-)

Soms bedenken onze koks een speciale editie zoals deze met een bepaald thema. Deze speciale editie was voor mensen zonder partner. Het was een geweldige avond!

Ook deelnemen? De kosten bedragen € 5,00 p.p. en het menu wordt in overleg bepaald. Voor meer informatie en opgeven: 072-303 00 90 / info@dealkenhorst.nl

Burendag 2021

zaterdag 25-09-2021

Wat
Een gezellige middag voor alle buren incl.:een markt met een gevarieerd aanbod, een loterij, gratis koffie en thee, muziek en wat lekkers.


Wanneer
Zaterdag 25 september van 14:00 - 17:00
De Loterij-uitslag is om 16:00

Waar

Huis van de Wijk De Alkenhorst & Hoeverstaete
Schelfhoutlaan 4 & Terborchhof 1 in Alkmaar
Bij mooi weer buiten en bij slecht weer binnen bij beide locaties

Kom je ook? Wij vinden het heel gezellig om al onze buren te ontmoeten.

Aanbod in kraampjes: Schilderijen, Keramiek, zelf gemaakte kaarten, 3D kaarten, handwerkjes, hotdogs, kleding, wafels, WonenPlus, Hoeverstaete, De Alkenhorst, koffie, thee en limonade.

Bij elk gekocht item krijg je een lot voor de loterij waar je mooie prijzen mee kunt winnen.

De wijk op reis 26-9-2021

Dichtbij en veraf
Een bonte mengeling van honderden prachti-ge foto’s van natuur en cultuur van Alkmaar tot en met Alaska

Fotografen Harry Buter en Martien de Bruijn nemen u mee op een nieuwe ontdekkingsreis.

Harry toont u beelden van zijn vroegere baan als brugwachter rond Alkmaar, waar de brug-gen op afstand bediend worden. Ook foto’s van zijn vakantie in Kirchdorf in Tirol/Oostenrijk, met aandacht voor het prachtige houtsnijwerk in kerken en koekoeksklokken. Na de pauze bezoeken we voor korte tijd Canada, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en
Antarctica. Tussendoor komen ook presenta-ties aan bod die inspireren, fascineren en amuseren. Naast de traditionele ‘diashows’ maken we gebruik van PowerPoints en panorama’s. Ook Sail Amsterdam en Kaeskoppenstad komen aan bod en “Spielereien” met bloemen close-ups. Een afwisselend
programma staat u te wachten

Toegang € 2,50 (incl. koffie/thee), 14.00 tot 16.30 uur
Info: voorzitter@dealkenhorst.nl
Vanwege Corona regels reserveren met naam en telefoonnummer bij de receptie (tel:072-303 00 90) of info@dealkenhorst.nl

Nieuw: Keezen

Oudhollands bordspel
Keezen is een oud-Hollands bordspel voor jong en oud is een combinatie van Mens erger je niet en Pesten. Er zijn leuke prijsjes te winnen en tussendoor wordt een lekker hapje geserveerd. We starten vrijdag 10 september van 19.30 – 22.00 uur.
Kosten: €2,50 per persoon
Opgeven individueel of als team van 2 personen. Aanmelden via jannieregtop@hetnet.nl of 0612902608
kleuren-activiteit-volwassenen-alkmaar

Nieuw: Kleuren voor volwassenen

Vanaf 7 september elke week van 14:00 - 16:00
Een nieuwe activiteit voor iedereen die van kleuren houdt of het wil leren. Een ontspannen activiteit met een mooi resultaat.
Alle even weken op dinsdag en alle oneven weken op donderdag. We starten in week 35, oneven dus op dinsdag. Deze activiteit is helemaal gratis en het materiaal is aanwezig. Doe je mee?

Open dag Taalisvooriedereen

Taal
De talenschool van Alkmaar start het nieuwe seizoen weer met een open dag. U kunt informatie krijgen over de verschillende talen, lesmateriaal inzien en natuurlijk de docenten ontmoeten. Dus kom langs! op

04-09-2021
18-09-2021
Tijd: 11:00 - 15:00

Talen: Nederlands, Frans, Engels, Grieks, Italiaans, Turks, Portugees, Spaans, Arabisch & Duits 

Alle docenten zijn zeer ervaren en hebben kennis van zaken en enthousiasme! U maakt spelenderwijs kennis met taal en cultuur. U kunt zich al snel verstaanbaar maken.

Tot dan!

Klaar mee Loop mee

Avond2daagsse Alkmaar
Klaar Mee - Loop Mee en Sport Vitaal organiseren op maandag 13 en dinsdag 14 September
de Alkmaarse Avond2daagse. We wandelen onder begeleiding van de wandelbegeleiders van 
Klaar Mee - Loop Mee beide avonden ongeveer 6,5 km.
De wandeling start beide avonden vanaf wijkcentrum de Alkenhorst (Schelfhoutlaan 4 Alkmaar)
De start is om 19:00 uur. U geeft zich op voor 2 avonden en u ontvangt na afloop van de tweede
wandeling een attentie.
Opgeven kan via www.alkmaaracrief.nl
Heeft u nog vragen over de Avond2daagse ? Neem dan contact met ons op.
Sport Vitaal                  sportvitaal@alkmaarsport.nl  06-28510517
Telefonisch bereikbaar maandag tot donderdag van 9:00 tot 12:00 

Zondagmiddagcafé

Een gezellige middag samen zijn
Elke zondag bent u van harte welkom bij het zondagmiddagcafé. Opgeven is niet nodig kom gewoon gezellig aan.

Filmmiddag

Een leuke nostalgische filmmiddag
In een klein gezelschap bekijken we films van vroeger en praten we na.
Opgeven is gewenst.

Opgeven kan bij Wim: 06-85257466

Gratis voorstelling op 17 juli

Een luchtige voorstelling met schubert liederen
Company TiNaNiNaNi presenteert: WINTERREISE ZOMERTIJD

Een luchtige voorstelling met Schubert liederen, moderne dans en tekst. Na de duisternis en soberheid van de winter zal de lichtheid en vrolijkheid van de lente altijd terugkomen. Na regen komt zonneschijn!
Geschikt voor alle leeftijden.

De toegang is gratis!

Aanmelding is verplicht en kan via: info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090 / aan de balie.

Yes, 5 juni weer open!

We gaan weer open!
Vanaf zaterdag 5 juni openen wij onze deuren! We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk is het weer zover. We mogen onze gasten weer ontvangen. We hebben er zin in! Zien we je snel?

Alle activiteiten zijn op basis van reserveren die kan via:
De beheerder, Henny, info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090.

Eten bij de Alkenhorst

Weer van start
Voorzichtig gaan we weer een beetje open. We beginnen met Eten bij de Alkenhorst met buurtbewoners.
Vanaf deze week is er weer elke woensdag Eten bij de Alkenhorst. Elke week wordt er een menu bepaald en koken buurtbewoners samen een maaltijd om die daarna op te eten. Deze activiteit wordt in de huiskamer gehouden onder leiding van Hans en Wieneke. Het koken is niet verplicht maar eten wel :-)

Aanmelden voor Eten bij de Alkenhorst kan via: info@dealkenhorst.nl of aan de balie.

Yoga is voorlopig gestopt

Hatha Yoga voor 50+

Door de Coronacrisis is de yogaklas voorlopig gestopt, we kunnen nu niet zeggen of en wanneer het weer start.

Voor meer informatie:
Judith Bosman
info@academievoorgevoel.nl / 072-5051147
www.academievoorgevoel.nl

Droevig nieuws

Op 6 maart 2021 is Cocky Dolman heen gegaan
Geschokt en diep bedroefd zijn wij door het overlijden van onze gewaardeerde collega, Cocky Dolman. We zullen haar betrokkenheid, kookkunsten en vriendelijkheid enorm missen. Cocky heeft zich jarenlang ingezet als vrijwilliger bij de Alkenhorst waarvoor we haar veel dank verschuldig zijn.

Wij wensen de familie en vrienden veel sterkte toe met dit grote verlies.

Buurtbemiddeling

De Bemiddelingskamer
Goede buren maken sterke buurten

Een fijne woonomgeving voor iedereen
Burenruzie of een conflict?
In maar liefst 85% van de gemeenten in Nederland kunnen bewoners een beroep doen op buurtbemiddelaars. Zo ook in de gemeente Alkmaar.
Buurtbemiddeling Alkmaar vergroot de leefbaarheid en veiligheid in de buurt en stimuleert het prettig omgaan tussen buurtgenoten. Buurtbemiddeling wordt door de Gemeente Alkmaar, Woningbedrijven en Politie erkend als belangrijke mogelijkheid om een burenirritatie effectief op te lossen.

Wat kun je zelf doen?
Zijn er tips? Ja! Zo vroeg mogelijk met buren praten is verreweg de beste oplossing. Aanbellen en vragen of het uitkomt om iets te bespreken is de eerste stap. Je kunt alvast vertellen waar je last van hebt en of de buren misschien ook wel eens overlast ervaren. Buren doen er verstandig aan dit te doen voordat de ergernis te hoog is opgelopen; zo is de kans het grootst dat er rust blijft in het gesprek. Wanneer buren vertellen welke gevolgen de overlast heeft, vergroot dit het begrip van de ander.
Deze tips en meer staan op de website van De Bemiddelingskamer www.debemiddelingskamer.nl of de landelijke website www.problemenmetjeburen.nl

Meer hulp nodig? Contactgegevens:
Voor informatie, advies of bemiddeling? Neem gerust contact met ons op!
De Bemiddelingskamer Alkmaar thuis in buurtbemiddeling
Telefoonnummer: 06-24 368 153 of mail info@debemiddelingskamer.nl

Wij zoeken een secretaris

Is dit wat voor u?
Bent u onze nieuwe secretaris? Wij zoeken iemand die het leuk vindt om zich in te zetten voor ons wijkcentrum. De Alkenhorst is een plek waar veel oudere, eenzame en kwetsbare bezoekers komen. Wij hebben vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Het is een afwisselend team van jong tot oud met verschillende achtergronden.

Wat zoeken wij in een secretaris? Lees verder.
 
Bestuurskwaliteiten van de secretaris
· Kan goed communiceren en inhoudelijk luisteren en heeft interesse in de problematiek van
het wijkcentrum.
· Kan gestructureerd werken, is nauwkeurig en heeft oog voor detail.
· Beheerst de Nederlandse taal en is in staat de berichtgeving duidelijk te verwoorden.
· Is computer vaardig.
· Richt zich op het belang van de organisatie en levert samen met anderen een bijdrage aan
het gemeenschappelijke resultaat.
· Reikt op basis van ervaring en deskundigheid, oplossing(richting)en aan voor vraagstukken.

Taken en verantwoordelijkheden van de secretaris
· De secretaris steunt de voorzitter bij het beleid en andere overkoepelende taken.
· Voorbereiden van de agenda’s voor bestuur.
· Verzorgt via mail het versturen van de agenda en de bijbehorende bijlagen en documentatie.
· Notuleert de vergaderingen en legt de concepten voor aan het bestuur en verzend de
vastgestelde verslagen.
· Maakt afspraken namens het bestuur en bewaakt de voortgang en verzorgt de nodige correspondentie.
· Is op overzichtelijke momenten bereikbaar via mail en telefoon, voor beantwoording vragen, afhandelen of ondernemen van vervolgactie.
· Opstellen van een jaarverslag (samen met de andere leden van het bestuur).
· Het bestuur vergadert een maal per maand.
· De tijdsbesteding zal minimaal één dagdeel per week bedragen.
· De tijdsbesteding van de secretaris is afhankelijk van de activiteiten en de eigen initiatieven evenals de verdeling van de bestuurstaken

Voor meer informatie mail: Info@dealkenhorst.nl / voorzichter@dealkenhorst.nl

Gratis theater voorstelling, Corona proof

Op zaterdag 27 maart
Theatervoorstellingen moeten we al lang missen en wij denken dat iedereen wel toe is aan iets leuks! Een positieve noot in deze moeilijke tijden.
Deze voorstelling is bedoeld als lichtpuntje een hart onder de riem. We houden de moed erin en gaan door.

Informatie voorstelling: Winterreise

Het programma is een combinatie van dans en liederen uit de Winterreise en Die schöne Müllerin van Franz Schubert. We hebben voor een combinatie van deze twee liederencyclussen gekozen om aan te geven dat na de duisternis en de somberheid van de winter de lichtheid en de vrolijkheid van de lente altijd weer terugkomen. We kiezen voor liederen die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Schubert verstond als geen ander de kunst om liederen te schrijven die een grote emotionele diepgang hebben en tegelijkertijd voor iedereen herkenbaar zijn. De liederen worden vertolkt door bariton Henri Overduin en mezzosopraan Stefanie Bruggeling.

Tijdens de liederen worden dansen uitgevoerd: duetten en solo's met elementen uit de jaargetijden. De choreografie wordt gedaan door danseres Kamee Frieling en mimespeler Ari Peterse.

In dit project brengen we generaties bij elkaar. Danseres Kamee Frieling is net afgestudeerd aan de Fontys Dansacademie en ook Stefanie Bruggeling is bijna afgestudeerd is aan het Conservatorium van Amsterdam. Mimespeler en choreograaf Ari Peterse en Henri Overduin lopen al heel wat jaren mee in de professionele wereld der Podiumkunsten.

De voorstelling duurt een uur en wordt op verschillende tijden gegeven.

Informatie over het gezelschap:

Dans Mime Theater Company TiNaNiNaNi is in 1997 opgericht door Regisseur/mimespeler Ari Peterse. Een samenwerkingsverband van professionele dansers, mimespelers, zangers en musici. De afgelopen jaren speelde TiNaNiNaNi veel in weeshuizen en ziekenhuizen in 25 landen over de hele wereld, mede ondersteund door KLM. Voor dit project hebben we een kleine financiële bijdrage van Stichting RCOAK te Amsterdam. Website: https://www.tinaninani.com/ Facebook: https://www.facebook.com/danstheatertinaninani

Informatie over opgeven:
Datum: Zaterdag 27 maart
Tijden:  15:00
     16:30
     19:30
Opgeven via: 072-3030090 en/of info@dealkenhorst.nl
Prijs: Gratis

Opgeven is verplicht en er kunnen maximaal 10 personen per voorstelling deelnemen. 

We sluiten een bewogen jaar af!

Een fijne jaarwisseling
Aan het eind van het jaar kijken veel mensen terug zo ook wij. We begonnen 2020 vol goede moed en met veel ideeën en activiteiten. Al vrij snel bleek het corona virus erger dan gedacht en moesten we dicht. We hebben de regels streng gehanteerd en hebben vele maatregelen genomen om onze vrijwilligers en gasten zo goed mogelijk te beschermen. We vonden het erg dubbel aan de ene kant wilde we iedereen beschermen en zijn we dicht gegaan maar aan de andere kant is ons wijkcentrum voor veel mensen erg belangrijk en wilde we heel graag open blijven. Zodra het weer mocht zijn we weer open gegaan en later ook weer dicht gegaan. We hebben een moeilijk jaar gehad maar er waren ook hele mooie momenten en daar houden we ons aan vast.

Op naar een beter jaar. Volgend jaar wordt vast beter. Als we weer open mogen dan laten we van ons horen. Laten we hopen dat we in 2021 weer handen mogen schudden en knuffelen! Laten we gaan voor een jaar zonder lockdowns en in goede gezondheid. Tot volgend jaar!

Gesloten tot 19 januari

helaas weer dicht
Na beraad met het bestuur en de gemeente Alkmaar is er vandaag besloten dat wij per direct dicht zijn tot 19 januari.
We wensen jullie allemaal in het nieuwe jaar weer te verwelkomen.


Weer gedeeltelijk open!

Helaas zonder consumpties
We zijn weer geopend voor reserveringen en sociale activiteiten. Voor de actuele lijst bekijken de agenda pagina.
Omdat de horeca nog gesloten moet blijven kunnen we helaas geen consumpties aanbieden.
We vragen iedereen die langs komt om een mondkapje te dragen totdat de zitplaats is bereikt en natuurlijk om afstand te bewaren.  
We werken volgens de richtlijnen van het RIVM en ons eigen protocol. 

Bekijk hier de nieuwsbrief met alle informatie

We hopen u weer te verwelkomen in de Alkenhorst.

Voor vragen of reserveringen neem contact op met de beheerder Henny, via info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090.
wegens-corona-weer-tijdelijk-gesloten

Helaas tijdelijk weer gesloten i.v.m. corona

Vermoedelijk voor de komende twee weken

Voor de komende twee weken zijn wij weer gesloten i.v.m. de nieuwe regels mb.t. de corona crisis.  
 

We doen erg ons best om iedereen veilig te ontvangen en daarom houden wij ons aan alle gestelde regels. Nu is dat helaas weer een tijdelijke sluiting. We blijven volhouden en over een aantal weken gaan we gewoon weer open.

We moeten het samen doen en ook wij helpen mee het virus onder controle te krijgen.

We hopen u snel weer te verwelkomen in de Alkenhorst. Zodra we weer open gaan sturen wij weer een nieuwe nieuwsbrief.

Voor vragen of reserveringen neem contact op met de beheerder Henny, via info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090

Helaas gedeeltelijk dicht!

Een heel aantal activiteiten stoppen weer of gaan...
We waren natuurlijk rustig de activiteiten aan het opbouwen en we kregen samen steeds meer vertrouwen in een goed verloop maar helaas geven de landelijke en regionale cijfers een ander beeld. De strijd tegen het Covid-19 virus is nog niet gestreden dus moeten we weer scherper en strenger zijn.

Door de nieuwe maatregelen gaan er weer activiteiten stoppen en verscherpen we de regels weer. We moeten het samen doen en ook wij helpen mee het virus onder controle te krijgen. Zo stoppen we (tijdelijk) met eten bij de Alkenhorst op woensdag, is de foyer gesloten voor activiteiten of koffie en gaat de high tea van 22 oktober niet door.

Wat kan er nog wel? De geplande cursussen en lessen gaan voor alsnog gewoon door op 1,5 meter afstand en we vragen iedereen om een mondkapje te dragen voor u en onze veiligheid.

We werken volgens de richtlijnen van het RIVM en ons eigen protocol.

We hopen u weer te verwelkomen in de Alkenhorst.

Voor vragen of reserveringen neem contact op met de beheerder Henny, via info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090

Lees de rest van de nieuwsbrief met de activiteitenlijst die doorgaat en stopt door op deze link te klikken. 


Ipad vervolg cursus uitgesteld t.n.o.

Voor cursisten met enige ervaring
Tot nader order is de ipad cursus uitgesteld.  

Kijk voor meer informatie op de cursus pagina

De kosten voor de cursus bedragen: € 35,00.
Tijden: 9:30 tot 10:30
Opgeven: Peter Boks 0612089463

Bingo 27 oktober 2020

van 14:00 - 16:00
Wij bieden u een gezellige middag en de koffie/thee is gratis.

Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur
Kosten: 1 plankje  € 3,50 2 plankjes € 5,50

Hier kunt u de hele middag voor spelen. Dit zijn drie ronden. We sluiten af met een loting van € 1 per lootje met een mooie prijs.

U bent van harte welkom!

De Alkenhorst volgt de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. In verband met het aantal deelnemers moet u zich van tevoren opgeven. Dit kan via telefoon 072-3030090 of via e-mail info@dealkenhorst.nl.  

Herfststukje maken

Bloemshop Tyas
Breng de herfst in huis door het maken van een herfststukje of een krans.
Kom gezellig meedoen met deze workshop onder leiding van Bloemshop Tyas.
De kosten bedragen € 20,- p.p. en u hoeft zelf niet mee te nemen maar dat mag natuurlijk wel als u zelf een favoriete schaal of krans en stuk heeft.

Incl. gratis koffie en thee.
Houdt rekening met uitloop.

Gaat alleen door bij voldoende aanmelding (minimaal 8 personen)

Aanmelden kan via email, telefoon (072-303 00 90), aan de balie en via facebook.

Meer activiteiten starten op 1,5 meter afstand

Versoepeling maatregelen
Op 2 juni zijn we weer voorzichtig open gegaan en dit is goed gegaan. Daardoor hebben we besloten om de volgende activiteiten weer te laten starten. Omdat de Corona crisis nog niet voorbij is doen we dit onder enkele voorwaarde, zodat iedereen veilig naar ons toe kan komen.
We werken volgens de richtlijnen van het RIVM en ons eigen protocol.

We hopen u weer te verwelkomen in de Alkenhorst.

Voor vragen of reserveringen neem contact op met de beheerder Henny, via info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090.

Bekijk welke activiteiten weer starten of gestart zijn in deze nieuwsbrief.

Beperkt open per 2 juni

protocol en andere informatie

Best klant, gast, geïnteresseerde,

Zoals vele al weten, mag de Alkenhorst van de Rijksoverheid per 1 juni weer open. Natuurlijk wel met de nodige aanpassingen en beperkingen. Om dit officieel te maken hebben we een protocol gemaakt dat we via de mail, fysiek in ons wijkcentrum, via de website, nieuwsbrief en Facebook delen met iedereen die ons volgt, klant, gast of werknemer is.

We gaan nu een test fase in en gaan de situatie per dag bekijken. Wij gaan er vanuit dat alles goed blijft gaan en in principe bekijken wij per 15 juli of er veranderingen in het protocol moeten worden aangebracht.

De belangrijkste punten uit het protocol vatten we hieronder samen:

Wat betekent dit voor bezoekers?

1. U bent verplicht om vooraf te reserveren anders kunnen we u helaas niet ontvangen. Dit kan via: info@dealkenhorst.nl en 072-303 00 90.

2. U ontvangt ons protocol dit dient u te delen met andere die u eventueel meebrengt en daar houdt u zich met z’n allen aan.

3. U mag niet met meer mensen komen dan u vooraf heeft afgesproken en gereserveerd. Hierdoor kunnen wij ons houden aan het maximum van 30 personen.

4. Bekijk vooraf op de plattegrond hoe u de ruimte moeten betreden (via welke entree).

5. Houdt u aan de aangegeven routes en houdt zoveel mogelijk rechts. Bewaar altijd minimaal 1,5 meter afstand.

Wat doen wij?

1. U wordt vooraf gebeld om te controleren of u en uw eventuele klanten voldoen aan de checklist.

2. Wij maken extra schoon (deurklinken, toiletten, tafels, stoelen en andere gebruiksvoorwerpen).

3. Bij binnenkomst staan er desinfectiemiddelen en papieren handdoekjes.

4. In elke ruimte staan schoonmaak middelen.

5. Wij ventileren elke ruimte na gebruik minimaal 15 minuten.

6. De airco staat uit i.v.m. besmettingsgevaar.

We vinden het jammer dat wij elkaar nog steeds beperkt gaan zien maar zijn hoopvol voor de toekomst. Als er nog vragen zijn kan je altijd contact opnemen.


Hopelijk tot ziens en blijf sterk en gezond.

Het bestuur van de Alkenhorst

Protocol met bijlage 1: Plattegrond, bijlage 2: Checklist en bijlage 3: Poster hygiënische maatregelen

paasbrunch-8,50-alkmaar-4-april

Geannuleerd op 4 april Paasbrunch

4 april
I.v.m. het Corona virus is de Alkenhorst dicht tot 6 april daardoor kan de paasbruch niet door gaan op 4 april. Of de brunch op een ander moment wordt gehouden is nog onbekend. Houdt de website in de gaten voor meer informatie. 


Elk jaar houden wij een paasbrunch op of rond de paasdagen. Deze brunch is altijd populair en dus goed bezocht. We maken voor een schappelijke prijs (€8,50 p.p.) de heerlijkste gerechten en we maken er een gezellige middag van. Alvast opgeven kan via info@dealkenhorst.nl

sluiting Alkenhorst

sluiting
LET OP :
Ook wij hebben onze activiteiten voorlopig moeten staken door het coronavirus dus zijn tijdelijk gesloten.
Hou de site van de Alkenhorst in de gaten wij zullen daar ook vermeldden wanneer wij weer normaal geopend zijn.

Corona virus update

Activiteiten die niet doorgaan
Beste Lezer,

Om besmetting van het Corona virus te beperken hierbij de volgende adviezen:
 • Was uw handen vaak met water en zeep. Maak ze droog met een papieren handdoekje. Gooi dit weg.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten. Gooi de zakdoekjes gelijk weg.
 • Blijf op 2 meter afstand van mensen die hoesten en niezen.
 • Geef anderen geen hand.
 • Ga niet naar plekken waar meer dan 100 mensen bij elkaar zijn.
 • Blijf thuis bij klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts).
De volgende activiteiten zijn voorlopig afgelast voor u en onze veiligheid:
 - Esperantoclub maandag 16 maart
 - Klaverjas dinsdag
 - Klaverjas woensdag
 - Gym op muziek (17 maart (elke 2 weken))
 - Wandelgroep Klaar Mee - Loop Mee (alle wandelingen)

Voor meer informatie over t virus ga de website van het RIVM en voor meer adviezen ga naar de website van thuisarts

Eten bij de Alkenhorst

Kaasfondue editie
Elke woensdag is er Eten bij de Alkenhorst. Elke week wordt er een menu bepaald en koken buurtbewoners samen een maaltijd om die daarna op te eten. Deze activiteit wordt in de huiskamer gehouden onder leiding van Hans en Willy. Het koken is niet verplicht maar eten wel :-) 

Afgelopen woensdag was er een speciale editie namelijk; kaasfondue.

Aanmelden voor Eten bij de Alkenhorst kan via: info@dealkenhorst.nl of aan de balie. 

Alzheimer café Alkmaar

Dementie: hoe stel je de diagnose

Het onderwerp van deze avond is:

“Dementie: hoe stel je de diagnose? en hoe daarna verder?”
- Gewoon vergeetachtig of is het toch dementie?
- Het stellen van de diagnose bij dementie
- De verschillende vormen van dementie
- Waarom is het belangrijk de diagnose te stellen?

Spreker: Pascalle de Graauw- Schmitz verzorgt de inleiding en gaat in op al uw vragen.

Voor wie: Mensen met dementie, hun naasten, belangstellenden, hulpverleners en iedereen die in het onderwerp is geïnteresseerd

Tijden: De (gratis) koffie en thee staan klaar vanaf 19.00 uur
Het programma is van 19.30 – 21.00 uur

Plaats: De locatie van het Alzheimer Café Alkmaar is:
“Huis van de wijk”, De Alkenhorst,
Schelfhoutlaan 4, 1816 LG Alkmaar
Tel.: 072 303 00 90

Toegang: Gratis; aanmelden is niet nodig

Informatie:Samantha van Staten
samvs@upcmail.nl Tel.: 06 40782561
Facebook Alzheimer Noord-Kennemerland

volgende data in 2020:1 april en 17 juni

Voor een luisterend oor en advies kunt u bellen met:
- Knooppunt Dementie, tel.: 072 303 47 67 (dinsdag- en vrijdagmorgen)
- De Alzheimer-telefoon: 0800 5088 (7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur)
- Geriant: 072 52 70 390 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur)
- Mantelzorgcentrum: hulplijn voor Mantelzorgers (gemeente Bergen, Alkmaar en Heiloo)
Tel.: 072 – 56 27 618 e-mail: info@mantelzorgcentrum.nl

Reisverhalen (Zweden & Noorwegen)

Reizen vanuit je luie stoel

Een reisverhaal met prachtige films van Noorwegen en Zweden.

Cineast Bob Groot vertelt met een filmverslag over zijn campingreis door Zweden en Noorwegen in 2016. “De eerste camping ligt bij Frederikshaven in Denemarken. Van hieruit gaan we met de boot naar Göteborg in Zweden. Hier brengen wij een bezoek aan de stad Stockholm en kijken we naar de aflossing van de wacht. Na een bezoek aan de stad Mora ligt de laatste camping Idre in Zweden, waar we een mooie rit maken naar de hoogste waterval van Zweden. Vervolgens Noorwegen met de mooie bergen en fjorden en de camping bij Andelsnes. Met de prachtige autorit de ‘Trolstigen’ en de mooie watervallen, is het echt genieten. Verder een reisdag naar het fjordenlandschap bij Stryn. Hier maken wij een treinrit met de beroemde Flamsbana naar het Myrdal. De reis naar de volgende camping bij de stad Gol gaat door een prachtig natuurgebied, met een mooie staafkerk en een echte glasblazerij. Met een rit naar Göteborg voor de veerboot naar Denemarken, keren wij weer huiswaarts. Het is een prachtige reis door een heel mooi stuk natuur.”

Toegang: € 2,50 (incl. koffie/thee)
Info: voorzitter@dealkenhorst.nl
Fotografen gevraagd voor: reisverhalen in 2020

Ipad vervolgcursus

Met Peter Boks
Na kort afwezig te zijn is Peter Boks weer aanwezig hij wil weer graag starten met de Vervolgcursus ipad. Deze zullen plaats vinden op 9-16-23-30 januari en 6 februari.
De kosten voor de cursus bedragen: € 35,00.
Tijden: 9:30 tot 10:30
Opgeven: bij Peter Boks 0612089463

Fijne jaarwisseling

Vanmiddag en morgen gesloten
Lieve mensen,
We wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling en een gelukkig, betrokken en liefdevol 2020 toe!
Vanmiddag (31 december) en morgen ( 1 januari) zijn wij gesloten.

Tot in het nieuwe jaar.

lezing &Try-out op 17-12-2019

Lezing &try-oud 17-12-2019
Lezing en Try-out gepresenteerd door Marcel Leyen met unieke beelden van Woodstock :het unieke muziek festival volgens velen.
Voor wie? Ongeacht welke leeftijd u bent als u maar geïnteresseerd bent in muziek en geschiedenis . 

Alzheimer café Alkmaar

Dementie: spreken over vergeten
Het onderwerp van deze avond is: Spreken over vergeten.
 • Hoe zorgt u ervoor dat anderen weten wat uw wilt wanneer u het zelf niet meer goed kunt vertellen?
 • Wat vindt u dat anderen moeten weten wat u leuk vindt?
 • Wat is uw lievelingsmuziek?
 • Wat vindt u niet lekker?
 • Hoe deel ik wat ik wil achterlaten over wie ik was? Een handig boekje voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie

Pascalle de Graauw- Schmitz verzorgt de inleiding en gaat in op al uw vragen.

Voor mensen met dementie, hun naasten, belangstellenden, hulpverleners en iedereen die in het onderwerp is geïnteresseerd. U bent van harte welkom!

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Samantha van Staten, samvs@upcmail.nl

Tel: 06 40782561

 

Voor een luisterend oor en advies kunt u bellen met

 • Knooppunt Dementie, tel.: 072 3034767 (dinsdag- en vrijdagmorgen)
 • De Alzheimer-telefoon: 0800 5088 (7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur)
 • Geriant: 072 5270390 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur)
 • Mantelzorgcentrum: hulplijn voor Mantelzorgers (gemeente Bergen, Alkmaar en Heiloo)
 • Tel.: 072 5627618  E-mail: info@mantelzorgcentrum.nl

Wist u dat u ons ook kunt vinden op Facebook?

De nieuwsbrief is weer uit

lees hier het laatste nieuws
Klik op deze link voor de nieuwste nieuwsbrief.

Heeft u zich nog niet aangemeld? Klik dan op deze inschrijf-link en dan krijgt u hem voortaan in uw mail.

Wilt u de vorige nieuwsbrieven terugkijken ga dan naar de nieuwsbrief pagina.
Reisverhalen Zondag 24 november van 14:00 -16:00 Alkmaar

Reisverhalen zondag 24 november

Drie rivieren cruise in 15 dagen

Fotograaf Martien de Bruijn neemt u mee aan boord van MS Serenity op een ontdekkingsreis over deze drie prachtige rivieren. We beginnen in Amsterdam en bewonderen langs de Rijn Keulen, Rudesheim en Mainz. Langs de Maine worden de soms wat kleinere steden aangedaan zoals Mittenberg, Wutzburg, Bamberg en Nurnburg. We eindigen langs de Donau met een bezoek aan Regensburg, Passau, Emmersdorf, Wenen en Budapest. Vanwege een geramde sluisdeur reizen we per bus van Nurnburg naar Passau en varen we de laatste vier dagen met de luxe MS Amadeus Briljant. Fascinerende landschappen, boeiende steden en karakteristieke dorpjes passen de revue tijdens deze presentatie.

Toegang € 2.50 (incl. koffie/thee)
Tijd: 14.00 tot 16.30 uur
Info: voorzitter@dealkenhorst.nl

Fotografen gevraagd voor reisverhalen voor 2020

Bijbelstudie: “De geestelijke realiteit”

3 bijeenkomsten van 60 minuten

Naast de reguliere Bijbelstudies organiseren wij ook Bijbelstudiereeksen waarbij een specifiek onderwerp uit de Bijbel belicht wordt tijdens een aantal bijeenkomsten. Een terugkerende Bijbelstudiereeks gaat over “De geestelijke realiteit en strijd”. De Bijbel vertelt uitgebreid over een geestelijke wereld, die niet zichtbaar is met menselijke ogen, maar een enorme invloed heeft op deze wereld. Tijdens deze bijeenkomsten zullen we uitgebreid stilstaan bij:

 1. Wat weten we van de geestelijke wereld?

2. Wie zijn de bewoners van deze wereld?

3. Welk effect heeft het op de wereld?

4. Welk effect heeft het op mij?

5. De geestelijke strijd in gevoel en gedachten

6. Demonie en bevrijding

7. De strijd tegen de machten der duisternis

Meer informatie over de gemeente en het actuele aanbod aan cursussen kan je terugvinden op de website www.egholland.nl.
Uiteraard ben je ook van harte welkom om één van onze reguliere bijeenkomsten te bezoeken. Wil je graag persoonlijk contact, dan kan je ons bereiken door middel van onderstaande contactgegevens.

3 bijeenkomsten van 60 minuten in “De Alkenhorst” Op 19 nov, 10 dec en 17 dec om 20:00

Diensten

Elke zondagmorgen om 10:00 uur Wijkcentrum De Alkenhorst

Bijbelstudies
Elke dinsdagavond om 20:15 uur

Voor het adres zie: https://www.egholland.nl/locaties/alkmaar/bijbelstudie-alkmaar

Contact
Voorganger: Hans Vogelpoel
E: Alkmaar@egholland.nl
M: 06-40751250

parkeerterrein de alkenhorst alkmaar werkzaamheden oktober en november 2019

Werkzaamheden parkeerterrein

Komende weken worden er een aantal veranderingen doorgevoerd op het terrein van de zowel de Vleugels als de Alkenhorst. Mantel Hoveniers gaat tussen 30 oktober en 13 november verschillende werkzaamheden uitvoeren. Hieronder een korte weergave van de werkzaamheden en de gevolgen voor u als gast.

30 en 31 oktober en 1 november: Aanbrengen verharde strook van klinkerbestrating op de parkeerplaats van De Vleugels. Op deze dagen svp NIET PARKEREN op het parkeerterrein van de Vleugels. Houdt u rekening met meer drukte m.b.t. parkeren langs de straat en op het parkeerterrein van de Alkenhorst.

4, 5 en 6 november: Aanbrengen verharde strook van dikke betontegels op de parkeerplaats van De Alkenhorst. Op deze dagen svp NIET PARKEREN op het parkeerterrein van de Alkenhorst. U kunt wel langs de straat parkeren.


11, 12 en 13 november:
Vervangen grind ter plaatse van de terrassen van de woningen begane grond bij de Alkenhorst door betontegels.


Excuses voor de eventuele overlast.
alzheimer cafe alkmaar 2 oktober in de alkenhorst

Alzheimer café Alkmaar

Als het niet meer lukt om zelf de eigen administratie te doen, de financiën te beheren, als er belangrijke medische beslissingen moeten worden genomen: wie kan dan bij dementie behulpzaam zijn? Het zit dat allemaal wettelijk en juridisch in elkaar?

PROGRAMMA 02 OKT 2019
19:00 uur
inloop
19:30 uur
Start informatieve deel van de avond met uitleg van de spreker
20:00 uur
Pauze
Gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en het nemen van een consumptie
20:30 uur
Vragen stellen aan de spreker en verdere discussie met elkaar
21:00 uur
Informeel samenzijn, contact leggen met eventueel aanwezige hulpverleners en 'napraten'

U mag gewoon binnen komen opgeven is niet nodig. 

Zuurkool maaltijd

Elk jaar organiseren wij een Zuurkool maaltijd we starten om 5 uur en de kosten bedragen € 6,- p.p. De vrijwilligers koken en bedienen u. Het beloofd weer een leuke avond te worden. Opgeven is nodig want er kunnen niet meer dan 30 mensen mee eten.Opgeven kan aan de balie, via Facebook, info@dealkenhorst.nl en via 072-303 0090.

WonenPlus een dementievriendelijke organisatie

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. De meesten van hen wonen thuis. Mantelzorgers van mensen met dementie voelen zich twee keer eenzamer dan jij en ik.  Het is belangrijk dat we weten hoe en waarmee we hen kunnen ondersteunen. Zodat ze er niet voor staan en ook zij, lang veilig en prettig thuis kunnen blijven wonen. 

U heeft het vast al eens gezien. De reclame uitingen hierover of de stickers op de deuren van supermarkten, winkels of andere bedrijven en organisatie. Graag willen wij als WonenPlus Alkmaar ook kunnen aantonen dat we een dementievriendelijke organisatie zijn. We doen namelijk al heel veel in de hulp aan huis voor mensen met dementie.

Eén van de voorwaarden voor het verkrijgen van de sticker en het certificaat is dat het merendeel van de medewerkers en vrijwilligers is getraind in het herkennen van en omgaan met dementie.

Daarmee gaat WonenPlus de komende tijd  aan de gang. Maar het is niet alleen voor de organisatie, het is vooral ook voor u als inwoner van Alkmaar van belang. Doet u mee? Doe dan de gratis online 15 minuten training ’GOED omgaan met dementie’. Via; www.samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord En als u heeft mee gedaan, krijgt u een leuk presentje thuis gestuurd.

 

Wandeling voor het Reumafonds

Dankzij onderzoek heb ik, Bianca Holvast van Blij Gewicht Gewichtscoach, nu medicijnen waar ik minder bijwerkingen van heb. Dat is 1 van de redenen waarom we geld inzamelen voor het reumafonds. Daarnaast is wandelen voor iedereen heel goed en een laagdrempelige manier van bewegen. Jolanda Huiting van Klaar mee Loop mee brengt al jaren veel mensen in beweging en daarom organiseren we samen deze wandeling. Kom je ook?

Zaterdag 21 september om 10.00 gaan we van start vanuit De Alkenhorst.
De afstanden die je kan lopen zijn:
1. 10-11 kilometer met Marga
2. 6-7 kilometer met Tom, Jolanda en Bianca Holvast

Voor opgeven en meer informatie ga naar: https://www.facebook.com/events/390381218259258/

talenschool-alkmaar-taalisvooriedereen-bij-de-alkenhorst

7 september open dag

Kom naar de open dag van de talenschool in Alkmaar. Kom meer te weten over de verschillende talen, de bijbehorende culturen en de docenten. Voor een informele kennismaking ben je hier aan het goede adres.

De talenschool taalisvooriedereen geeft les in de volgende talen: Nederlands, Grieks, Portugees, Turks, Spaans, Duits, Arabisch, Italiaans, Engels en Frans.

Meer weten ga naar de website van de talenschool taalisvooriedereen.

31 augustus Klankschalen ligconcert

Klank is niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar.
De wereld is klank. Alles heeft een eigen trilling. 
Bijvoorbeeld een lage klank kan je aardse rust geven en een hoge klank kan je energie geven. 

Een klankbad met klankschalen heeft als intentie mensen terug te brengen naar een natuurlijke staat van diepe ontspanning. Je lichaamscellen trillen mee met de trillingen die uit de klankschaal komen, hoorbaar, niet hoorbare trillingen. Het geluid en trillingen zijn meestal wel voelbaar. 
Hierdoor heelt je lichaam zich en kom je tot een optimale ontspanning. Je komt weer in balans, waarbij blokkades worden doorbroken. Een sessie met een klankschaal kan dus behoorlijk heftig en emotioneel zijn. Dit kan leiden tot huilbuien, ontspanning, maar geeft ook opluchting.

Voor meer informatie en opgeven ga naar onze evenementen pagina
2-september-verteltheater-accordion-walter-roozendaal-alkmaar-de-alkenhorst

De Melodie van de Meester

Veel Joodse vertellingen herbergen een kleine wijsheid of een humoristische gebeurtenis. Verteller Walter Roozendaal speelt ze, en zijn accordeon vertelt ze mee. Gezamenlijk zijn het soms meer sfeertekeningen dan verhalen. Laat je onderdompelen in wonderbaarlijke, drie eeuwen oude verhalen die ons vandaag de dag nog steeds diep raken.

Maandag 2 september van 14:30 - 16:00
Prijs: € 4,50 bij online ticketverkoop of € 5,- bij reserveren via het reserveringsformulier op de website (ter plekke contant te voldoen) of telefonisch: 072-5404 335 (13.30-22.00 uur, niet tijdens schoolvakanties)

Nieuwsbrief augustus en september is uit

Beoordeel ons!

Beste Klant,

Wij proberen iedereen zo goed mogelijk te bedienen en iedereen tevreden het pand te laten verlaten.
Daarom zijn we benieuwd naar jullie mening. Wat kunnen we nog verbeteren, wat doen we goed, waar ben je blij om en waarover wat minder?
Laat het ons weten via de email of via Google review.

Wereld maaltijden

Gaat iedereen om u heen op vakantie en blijft u thuis? Dan zijn deze maaltijden speciaal voor u! Kom naar 1 of alle 5 de wereldmaaltijden die wij deze zomer organiseren....5 maaltijden op de woensdagochtend / middag van 11:30 - 13:30. De kosten bedragen € 8,50 p.p. incl een kopje koffie of thee.

Een overzicht van de maaltijden:
- 5 juni Chinees
- 26 juni Amerikaans
- 10 juli Indonesisch
- 7 augustus Italiaans (Let op deze tijd wijkt af, van deze maaltijd is van 17:00 tot 19:30)
- 21 augustus Thais

Geef u op via: 072-303 00 90 / info@dealkenhorst.nl of aan de balie.


Elektrische buurtfiets zoekt vrijwilligers

De fiets is het resultaat van de wedstrijd voor het ‘Beste Bewonersinitiatief’ van de gemeente Alkmaar.
De BuurtFiets zorgt niet alleen voor meer mobiliteit onder de oudere bewoners van onze wijk maar biedt hen ook meer mogelijkheden om gezamenlijke uitjes te organiseren met (klein)kinderen en buren zonder al te veel rompslomp en/of lange wachttijden. Bedoeling is dat straks iedereen uit de wijk een ritje met de BuurtFiets kan reserveren. Dit kan van tevoren maar ook ad hoc als de Buurtfiets op dat moment niet gereserveerd is. De fiets moet zo flexibel mogelijk inzetbaar zijn. Uiteraard hebben we hier een groep vrijwilligers voor nodig die zich hiervoor willen inzetten.

Voordat het zo ver is hebben we op 14 juni a.s. een officiële opening gepland waarop Wethouder Van Zon de fiets feestelijk in gebruik zal nemen. De feestelijke ingebruikname van de Buurtfiets is vanaf 16.00 uur en iedereen is van harte welkom voor een kopje koffie en wat lekkers. De officiële onthulling van de fiets is om 16.30 uur. Daarna maakt de wethouder samen met bewoners het eerste ritje met de buurtfiets. Om 17.00 uur is er met alle aanwezigen een toost op de nieuwe aanwinst. Van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gezellig samenzijn met een hapje, een drankje en stemmige pianomuziek.

Opgeven als vrijwilliger? Aanmelden via reuringindehoef@gmail.com.

Alzheimer café Alkmaar

Voor mensen met dementie, mantelzorgers, familie en betrokkenen organiseert Alzheimer Noord-Kennemerand Alzheimer cafés. Onder deskundige leiding worden onderwerpen besproken, waarbij ruimschoots gelegenheid is om vragen te stellen. U bent welkom zonder opgave. De entree, koffie en thee zijn gratis.

Tijdens deze avond proberen we antwoord te geven op het volgende:

"Dementie: wie bepaalt dat ik geen auto mag rijden?"
  Dementie en veiligheid in het verkeer zijn vanavond de onderwerpen, met aandacht voor autorijden en andere vormen van vervoer.

Spreker: Pascalle de Graauw- Schmitz
Tijden: 19:00 inloop start 19:30 - 21:00

Voor meer informatie:
Samantha van Staten
samvs@upcmail.nl
06 40 78 25 61
https://www.facebook.com/alzheimercafenoordkennemerland/

De volgende datum: 19 juni 2019

Voor een luisterend oor en advies kunt u contact opnemen met:
- Knooppunt dementie: 072-303 4767 (dinsdag- en vrijdagochtend)
- De AlzheimerTelefoon: gratis telefoonnummer 0800-5088 (7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur)
- Geriant: 072-527 0390 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 - 17:00 uur)
- Mantelzorgcentrum: 072-562 7618 (hulplijn voor mantelzorgers gemeente Bergen, Alkmaar, Heiloo)
magazine voorzittersoverleg wijkcentra alkmaar

Digitaal magazine van het Voorzittersoverleg

Het voorzittersoverleg (VZO) is het platform waarbij twaalf bewonersondernemingen cq. buurt- en wijkcentra zijn aangesloten. Ze hebben met elkaar vijftien locaties onder hun hoede in Alkmaar (stad). 

Dit magazine geeft informatie over de centra en is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de wijken van Alkmaar, voor medewerkers van ‘politiek Alkmaar’ en overige belangstellenden.

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar: www.wijkcentra-alkmaar.nl

Klaverjassen

Speel het spel 2 aan 2
Klaverjassen wordt met vier personen gespeeld, waarbij er twee paren worden gevormd. Er wordt met 32 speelkaarten gespeeld. Voordat het spel begint moet de troefkleur bepaald worden en wie er die ronde speelt. 

Deze klaverjasgroep speelt wekelijks op woensdag en de kosten bedragen € 4,- daarnaast zitten er kosten verbonden aan uw eigen consumpties. Deze klaverjasgroep heeft een wachtlijst waarvoor u zich kunt inschrijven via onderstaande knop.

Voor meer informatie over deze groep kunt u bellen met 072 8449419 of van onderstaande knop gebruik maken.

Wilt u meer informatie over de woensdaggroep neem dan contact op met de Alkenhorst.

Heeft u geen vervoer en kunt u niet zelf naar ons toekomen? Dan is de Max Mobiel wellicht een oplossing voor u. De kosten per rit zijn 1 euro en u wordt van deur tot deur gebracht. Klik op de link voor informatie over de Max Mobiel.

programma-boekje-2019-wijkcentrum-de-alkenhorst-alkmaar

Programmaboekje ook digitaal

Zoals we hebben aangekondigd in de nieuwsbrief hebben we hier de online versie van het programmaboekje.

We zijn trots op het resultaat en zijn benieuwd wat u er van vindt. 
Veel lees plezier en hopelijk tot ziens in de Alkenhorst.

Wandel2daagse in Alkmaar

De wandelcoaches van Klaar Mee – Loop Mee organiseren in samenwerking met de Sport Vitaal afdeling van Alkmaar Sport een wandel2daagse. Op maandag 6 en dinsdag 7 mei kunnen wandelaars vanaf 19.00 uur meedoen aan een mooie wandeltocht van 6 of 12 kilometer. De route leidt u langs diverse molens die het mooie landschap van Alkmaar sieren. Aanmelden kan via: www.alkmaarsport.nl/wandel2daagse en kost € 5,- per persoon, op de dag zelf aanmelden kan ook (€ 7,50).  

Voor meer informatie bekijk onze evenementen pagina.

Workshop bandweven 13 april

Deze workshop bandweven wordt gegeven door Weefkring Alkmaar.
Deze activiteit is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Beginners starten op een heupgetouw en gevorderden kunnen leren weven op een bandweefgetouw. De techniek van weven wordt uitgelegd en iedereen kan oefenen onder begeleiding.

De kosten zijn € 7,50 p.p. inclusief materiaal en kopje koffie/thee.

http://www.weefkringalkmaar.nl/workshop-bandweven/#EenDoelNieuws

Paasbrunch 20 april

Ook dit jaar organiseren we weer een paasbrunch. Onze vrijwilligers maken er weer een feestelijke ochtend/middag van met een variatie aan lekkernijen.
De kosten zijn €8,- p.p. Opgeven is verplicht aangezien de activiteit altijd uitverkocht raakt.

Voor meer informatie ga naar onze evenementen pagina.

Geef u snel op via: info@dealkenhorst.nl, 072-3030090 of aan de balie. 

Be yourself Creatief

Deze activiteit is voor mensen met een lichte beperking. Eens per maand op de 2e zaterdag van 14:00 tot 16:00 organiseert Erica deze creatieve middag. De kosten zijn € 3,- per keer en ze maken steeds nieuwe dingen die na afloop mee naar huis gaan. De naam be yourself betekent wees jezelf, beperking of geen beperking iedereen is welkom zo lang het maar gezellig blijft. Het is wel van belang van te voren op te geven in verband met aankoop materiaal.  Opgeven kan via: 06-50404990.

Diamond Painting 

Met Diamond Painting maakt u een schilderij met gekleurde kristallen steentjes. Dit wordt ook wel borduren met steentjes genoemd. Op het canvas staat het patroon duidelijke aangegeven zodat u goed kunt zien waar de steentjes gelegd moeten worden.
Opgeven kan via info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090 / aan de balie.

Alzheimer café Alkmaar

Voor mensen met dementie, mantelzorgers, familie en betrokkenen organiseert Alzheimer Noord-Kennemerand Alzheimer cafés. Onder deskundige leiding worden onderwerpen besproken, waarbij ruimschoots gelegenheid is om vragen te stellen. U bent welkom zonder opgave. De entree, koffie en thee zijn gratis.

Tijdens deze avond proberen we antwoord te geven op het volgende:

"Dementie: Hoe stel je de diagnose? en hoe daarna verder?"
 - Gewoon vergeetachtigheid of is het toch dementie?
 - Het stellen van de diagnose dementie?
 - De verschillende vormen van dementie.
 - Waarom is het belangrijk de diagnose te stellen?

Spreker: Pascalle de Graauw- Schmitz
Tijden: 19:00 inloop start 19:30 - 21:00

Voor meer informatie:
Samantha van Staten
samvs@upcmail.nl
06 40 78 25 61
https://www.facebook.com/alzheimercafenoordkennemerland/

De volgende datum: 5 juni 2019

Voor een luisterend oor en advies kunt u contact opnemen met:
- Knooppunt dementie: 072-303 4767 (dinsdag- en vrijdagochtend)
- De AlzheimerTelefoon: gratis telefoonnummer 0800-5088 (7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur)
- Geriant: 072-527 0390 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 - 17:00 uur)
- Mantelzorgcentrum: 072-562 7618 (hulplijn voor mantelzorgers gemeente Bergen, Alkmaar, Heiloo)

 Haak hulp op donderdag

Haak hulp start op donderdag 10 januari met maximaal 10 deelnemers. 

Haken is hip, niet alleen hip t is ook heel ontspannend. Even niks moeten maar steek voor steek iets moois, leuks en keks maken.

Heeft u ooit gehaakt en bent u de kneepjes vergeten? Heeft u nooit gehaakt en wilt u het leren? Dat kan! Wekelijks kunt u terecht voor al uw haak vragen. Marieke weet raad en anders zoekt ze het voor u uit.

Dus haak aan en meld u aan via onderstaande knop / via 072 303 0090 / aan de balie.
De kosten zijn €2,- per keer incl. patronen.
Tijden: 14:00 - 16:00

Proeverij van Albert Heijn

Voor de eerste 40 mensen die zich opgeven bij de Albert Heijn in winkelcentrum de Hoef. Organiseren wij samen met Ah een speciale proeverij van het kerstmenu van Albert Heijn bij ons in het Huis van de Wijk. Deze avond wordt u in de watten gelegd door onze vrijwilligers en de medewerkers van AH. Geef u snel op want vol = vol!

We maken er een feestje van

Rondje Raad wijk West

De gemeenteraad van Alkmaar organiseert in alle wijken tenminste één keer per raadsperiode een zogenaamd ‘Rondje Raad’ om in gesprek te gaan met de inwoners. Op vrijdag 7 december is een bijeenkomst gepland voor de wijk West.

U loopt als bewoner vast tegen zaken in uw wijk aan waar u een mening over heeft of waarvan u zich afvraagt waarom het zo geregeld is. Precies dit soort zaken kunt u kwijt tijdens het Rondje Raad. Welke uitdagingen en kansen ziet u als inwoner voor uw wijk? Dat kan ook een meer algemeen onderwerp zijn. Vertel het in informele setting aan de gemeenteraadsleden!

Breng uw onderwerp in, verneem hoe de lokale politiek precies werkt, maak kennis met verschillende raadsleden of kom alleen luisteren. Tijdens deze avond kan het allemaal. De gemeenteraad biedt u daarbij graag ‘een rondje’ aan.

U bent van harte uitgenodigd voor deze informele bijeenkomst op vrijdag 7 december van 19.00 tot 21.00 uur in wijkcentrum De Alkenhorst. Wat kunt u daar onder meer verwachten?

Na een korte presentatie over de gemeenteraad, lichten wijkbewoners hun onderwerp toe. Overige aanwezigen en raadsleden kunnen reageren en nader van gedachten wisselen. Daarna is er tijd om onder het genot van een hapje en een drankje persoonlijk kennis te maken met de aanwezige raadsleden.

Meld u aan, want vol=vol

Wilt u aanwezig zijn bij Rondje Raad? Meld u dan aan via raadsgriffie@alkmaar.nl of 072-548 9343 onder vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en mailadres. Wilt u tijdens deze avond een onderwerp inbrengen, omschrijf dan ook kort uw onderwerp.

Overige vragen
Heeft u vragen over niet-bestuurlijke zaken – zoals vergunningen, parkeren, grofvuil, etc.? Neemt u dan contact op met ons Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14072.

Graag tot ziens op 7 december in wijkcentrum De Alkenhorst.
kerst-in-de-alkenhorst

Kerstbrunch

Zaterdag 15 december organiseren wij voor u een overheerlijke kerstbrunch. U kunt zich hiervoor inschrijven tot 13 december. Voor meer informatie klikt u hier voor de agenda. U bent van harte welkom! Wij verheugen ons op u komst!

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

072-303 0090

1e kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten

Wij sluiten slechts voor deze twee feestdagen. De rest van de winterweken zijn we gewoon open.

Kerst diner (VOL)

Heeft u zin in een gezellige avond met een heerlijk diner?
Kom dan 2e kerstdag naar ons.
De vrijwilligers gaan een heerlijke maaltijd voor u maken. Wat ze gaan maken is nog een verrassing maar het is gegarandeerd lekker....

Opgeven is noodzakelijk en dat kan aan de balie, via de telefoon 072-303 00 90 of via onderstaande knop!
Kosten: € 7,50 p.p.

kerstworkshops

Op 8 november van 13:00 - 16:00 kunt u onder begeleiding van een vrijwilliger kerst onderzetters maken van vilt. U krijgt de basis aangeleverd, daarna volgt het decoreren. De kosten zijn: €2,- per 2 onderzetters. Op 22 november gaan we kerstboompjes maken van stof. Ook hiervoor wordt al het materiaal aangeleverd en wordt u begeleid door een vrijwilliger. De kosten per boompje zijn €3,50. Opgeven kan via info@dealkenhorst.nl / 072 303 0090 / aan de balie.

Voor meer informatie kijk in de agenda of op het cursusoverzicht

Koken met buren heeft nieuwe naam

Omdat een collega buurthuis ook koken met buren heeft en dit voor verwarring zorgde hebben we een nieuwe naam gekozen voor Koken met buren, namelijk: Eten in de Alkenhorst. Er veranderd voor de rest helemaal niks alleen de naam. U bent nog steeds welkom om elke 2e en 4e woensdag van de maand te komen koken en eten. 

Bekijk de agenda voor meer informatie.

Schoonheidsavond met Mode 9 nov

Voor iedereen die het leuk vindt organiseren wij elke twee weken een gratis schoonheidsavond. De schoonheidsavond heeft een gratis (kapper, schoonheidsspecialist en nagelstyliste) u betaald alleen voor eventuele materialen. Het motto van deze avond is: Iedereen moet er goed uit kunnen zien. Deze 9 november van 19:00 tot 22:00 komt Quapa moda met Kleding voor jong en oud van xs t/m xxl ons team versterken. Dus kom langs voor een volledige nieuwe look en een gezellige avond. 

Zingeving is weer gestart

Het verheugt ons u te kunnen meedelen dat wij dit najaar weer starten met een gespreksgroep. De groep zal worden begeleid door Bas Oosterbroek en Iet Timmermans en betreft in totaal 7 bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden eenmaal per maand plaats op vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur op de volgende data: 26 oktober - 23 november - 21 december 2018, 25 januari - 22 februari - 22 maart en 26 april 2019. Wij willen tijdens deze bijeenkomsten graag samen met u thema’s bespreken die u beroeren. Uw eigen inbreng is daarbij dan ook van groot belang. Wilt u deelnemen? Laat het ons dan even weten van tevoren. Dit kan met een enkel telefoontje naar ons servicepunt. U bent van harte welkom en wij kijken uit naar uw komst! Omdat wij op tijd willen starten, vragen wij u om voor 14.00 uur aanwezig te zijn.De bijeenkomsten vinden plaats in de Alkenhorst, zaal “de Buizerd”.

Wij vragen een bijdrage van € 14,= voor alle bijeenkomsten totaal. Dit kunt u na afloop contant betalen.

Graag tot ziens, Team WonenPlusAlkmaar
 072-5122 711

Cursus Ervaren en Verklaren 13-12-2018

Programma voor de cursus Ervaren en verklaren

In deze cursus ga ik dieper in op de theorieën rond autisme. We bespreken welke invloed de kenmerken van autisme hebben op de communicatie. Ik laat u ervaren hoeveel impact de combinatie autisme en communicatie op iemand kan hebben. We behandelen storend- en/of probleemgedrag en het belang van het begrijpen waarom dit gedrag zich voordoet. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens of na de cursus en van elkaars ervaringen te leren. U ontvangt na afloop een certificaat als bewijs van deelname. Aanmelden noodzakelijk! Dit kan via de site, waar u ook meer info vindt over de kosten!

• Inloop met koffie/thee vanaf 09:30 uur
• Aanvang cursus 10:00 uur
• Pauze 15 minuten ca. 11.15 uur
• Lunch 12:30 uur
De lunch wordt geserveerd
• 13.15 uur vervolg programma
• Pauze 15 minuten ca. 14.30 uur
• Einde programma 15.30 uur
Into autisme wenst jullie alvast een leerzame dag.
Frans Coolen
www.intoautisme.nl frans.coolen@intoautisme.nl

Koffietafel bij Albert Heijn

Albert Heijn de Hoef is een maatschappelijk betrokken supermarkt. In de week van de eenzaamheid is op 28 september de koffietafel gestart. In bijzijn van WonenPlus vrijwilligers en de bedrijfsleider. In de winkel staat nu een nieuwe, grote, gezellige tafel waar men gratis koffie kan pakken. Het rode tafellopertje kan niet ontbreken. Vier vrijwilligers van WonenPlus zijn wekelijks aanwezig als gastvrouw/heer om in gesprek te gaan met iedereen die aanschuift. Want wist u dat voor velen de supermarkt hèt sociale moment van de dag kan zijn? Er wordt ook informatie gegeven over de activiteiten van de Alkenhorst, de diensten van WonenPlus, WMO voorzieningen e.a. ondersteuning. Elke dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Schuif gezellig aan!

Buren voor buren

Heeft u af en toe een uurtje over om een buur een handje te helpen met tuinklusjes of een boodschap? Wij krijgen veel hulp vragen en zoeken daarvoor een goede buur. Wij hebben een ontmoetingsgesprek en koppelen u dan aan een buurtbewoner die wel wat hulp kan gebruiken. Voor meer informatie neemt u contact op met WonenPlus Alkmaar via: 072-5122 711 / info@wonenplusalkmaar.nl

Uit de kast met een hit

Burçak Sikar (32) kwam uit de kast met de hit Divas on the Dancefloor. Hij viert met ons internationale Comingout dag en praat mee over het belang van jezelf zijn. Het belang van familie, vrienden, een woonomgeving, een werkvloer die je steunen en respecteren.

RTV Oost interviewde Burçak:

Burçak Sikar uit Hengelo komt uit de kast met hit in Turkije: "Ik wil dit dubbelleven niet meer"

Burçak Sikar is in Turkije momenteel de bekendste leraar van Nederland. De Turks-Nederlandse docent van het Montessori College in Hengelo heeft een nummer gemaakt waarin hij uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Het is een hit in zijn geboorteland en dat is best bijzonder.
In Turkije is de clip en bijbehorende lied, Divas On The Dancefloor, namelijk behoorlijk omstreden. "In de clip zitten jongens die op hakken lopen, 'drags', mannen die met elkaar zoenen... Dat ligt toch wel gevoelig."
Het lied wordt dan ook gezien als een soort protestlied voor Turkse homo's. "Ik wilde een positieve boodschap uitdragen, maar dat het nu een protestlied wordt genoemd, vind ik ook wel leuk."

Dekmantel
Dat er door zijn Turkse landgenoten niet altijd even positief op gereageerd zal worden, staat dan ook vast. Maar de 32-jarige Hengeloër is het naar eigen zeggen zat om zijn geaardheid te moeten verbergen voor de buitenwereld.
Want die dekmantel heeft hij met het uitbrengen van dit nummer afgegooid. "Mijn ouders weten natuurlijk wel dat ik homo ben, net als mijn zus en mijn vrienden... Maar verder durfde ik er niet echt voor uit te komen."

Overdonderd
Het is voor Sikar dan ook even wennen dat het nummer nu een hit is en hij overdonderd wordt door de aandacht. "Aan de ene kant voelen de positieve reacties heel goed, maar aan de andere kant blijft het nummer een heel persoonlijk en kwetsbaar verhaal."
"Het is iets wat ik heel lang op mijn hart heb gedragen, waar nu iedereen een mening over heeft. Het is gek om dat dan in het Algemeen Dagblad of op Linda Nieuws terug te lezen."

Turkse Gay Pride
Toch was dit hét moment voor Sikar om zijn coming-out letterlijk met de rest van de wereld te delen.
"Ik was er zelf klaar voor, ik dacht: nu is het genoeg, ik wil dit dubbelleven niet meer. Aan de andere kant is de Gay Pride in Istanboel de laatste jaren afgeschaft. Daar was ik het niet mee eens, dus ik dacht: ik móét wat doen."

Tuinhulp

Vanwege de grote vraag om tuinhulp
Wij roepen IEDEREEN op om een dag(deel) te helpen. In duo’s of kleine groepjes werkt u bij mensen die niet meer zelf hun tuin kunnen onderhouden. Kom helpen want vele handen maken licht werk.
Programma.
10.00 uur : Ontvangst met uitleg, koffie/thee en wat lekkers
11.00 uur : Opknappen van de tuinen
15.00 uur : Terugkomst met gezamenlijke afsluiting

Gezamenlijke start en afsluiting bij WonenPlus in het huis van de wijk de Alkenhorst.

U krijgt een lunchtasje mee, gesponsord door Albert Heijn de Hoef.

 


KOM ERBIJ Aan tafel & Dans

Een rijdende tafel, koffie, thee, koek of diner, muziek, tekeningen, foto’s en veel verhalen; dit zijn de ingrediënten voor het project Aan Tááááááfel wat Artiance organiseert ism veel verschillende partners tijdens de Week tegen Eenzaamheid (27 september - 7 oktober) in de wijken oud/nieuw Overdie en Hoefplan. Het plan Aan Tááááááfel is ontwikkeld met ondersteuning van Coalitie Erbij, het landelijke samenwerkingsverband rond eenzaamheid. Tijdens deze dagen wordt Kunst ingezet als middel om te ontmoeten en te verbinden.

Vier kunstenaars gaan tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid de wijken in en nodigen iedereen uit plaats te nemen aan tafel. Je vindt ze in je eigen straat om de hoek, bij Albert Heijn in de Hoef, in park Oosterhout en bij allerlei activiteiten in buurthuis Oud Overdie, Wijkcentrum Overdie en De Alkenhorst in Hoefplan. Er is een uitgebreid programma, waarin ontmoeting steeds centraal staat, je kunt even aanschuiven voor een kopje koffie, je blijft iets langer zitten om ook te tekenen, mee te zingen of je maakt een eigen “Hart voor de Wijk”. Met het OVERDIER project in Overdie kun je op de foto met je huisdier en inde Alkenhorst kan er een hele middag gedanst worden. Ook zijn er op diverse momenten diners, georganiseerd ism Resto Van Harte, Overdie Schept op, Dutch Cook, Albert Heijn en Alkenhorst. Tijdens het eten zijn er verschillende optredens en activiteiten zoals bijvoorbeeld van het RJO het grote jongeren orkest van Artiance.

koken-met-buren-alkmaar

Koken met buren

Buurtbewoners komen samen om gezellig te koken en vervolgens lekker te eten. Koken is natuurlijk niet verplicht, maar wel leuk. De kosten bedragen € 5,00 p.p. en het menu wordt in overleg bepaald. Voor meer informatie en opgeven bekijk de agenda.                     

Open dagen talenschool

De talenschool start eind september met de nieuwe lessen maar de data en tijden hangen af van het aantal deelnemers op de verschillende niveaus. Om kennis te maken en extra informatie te ontvangen houden de docenten 3 informatie bijeenkomsten. Zaterdag 8 september van 11:00 - 16:00, Dinsdagavond 11 en 18 september van 18:00 - 20:00. De beschikbare talen zijn: Nederlands, Grieks, Portugees, Spaans, Frans, Arabisch,Turks, Italiaans, Duits en Engels. Voor opgeven en vragen? www.taalisvooriedereen.nl                     

Programmaboekje

Met trots presenteren we hierbij ons digitale programmaboekje. Voor iedereen die het leuk vindt en hem niet in de bus heeft gekregen hebben we hier de link naar. Bekijk hem gerust en laat ons weten wat u er van vindt.Cursus mens zijn in de 21 eeuw

Media, markt en technologie veranderen je leven, je relaties en de natuur. Hoe blijf je je eigen, bewuste keuzes maken? In vier interactieve bijeenkomsten verzamel je een berg nieuwe inzichten en een onbevangen blik op jezelf als mens in de 21ste eeuw. In deze cursus onderzoeken we humanistische inspiratiebronnen en gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven. Door kennisoverdracht, reflectie en gesprek met docent en medecursisten staan we stil bij fundamentele vragen uit de 21e eeuw en de actuele waarde van humanisme.

In deze cursus onderzoeken we humanistische inspiratiebronnen en gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven. Door kennisoverdracht, reflectie en gesprek met docent en medecursisten staan we stil bij fundamentele vragen uit de 21e eeuw en de actuele waarde van humanisme.

De cursus wordt gegeven op dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 op 6,13,20 en 27 november onder leiding van ervaren docent Peter de Wit. Voorkennis is niet vereist. De cursusprijs is inclusief reader.

Voor meer informatie en aanmelden: https://www.cursushumanisme.nu/

Opgeven voor 30 oktober. Er is plaats voor maximaal 14 cursisten. 
Prijs: Leden € 70, niet-leden € 120, minima- en studententarief € 60, leden met een beperkt inkomen € 35

Week van de eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vragen we aandacht voor dit probleem en zeggen we: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. In de week van de eenzaamheid organiseren we meerdere activiteiten voor mensen die worden aangedragen door andere. Wij organiseren o.a. een filmmiddag en een high tea.

Nieuwe activiteiten

Yoga voor 50+
Yoga is goed voor spieren en gewrichten. Het helpt de bloeddruk te normaliseren en zorgt voor balans. De oefeningen zijn niet moeilijk en worden staand, zittend en/of liggend uitgevoerd. Yoga is geen lenigheidswedstrijd en geschikt voor alle leeftijden. Woensdag 5 april start bij voldoende aanmeldingen de eerste les.

Bekijk hier het volledige cursusoverzicht

Leren masseren voor 50+
Veel mensen ervaren een massage als een groot genoegen. Het is plezierig als je dit een ander kan bieden. Om mensen wat minder onwennig te laten worden met masseren organiseren we deze cursus speciaal voor 50 plussers. Waarom is masseren zo belangrijk: Massage is ontspannend, Pijnlijke en stijve plekken kunnen weer soepel worden, het stimuleert de bloedsomloop, het lichaam kan afvalstoffen makkelijker kwijt en het heeft een algehele gunstige uitwerking op het lichaam. Deze cursus start in september en duurt 6 weken. Meer informatie of opgeven: info@dealkenhorst.nl

Levensboek maken
Voor uzelf en/of voor anderen, herinneringen aan uw leven vast te leggen in woord en beeld. In zeven bijeenkomsten gaat u in een kleine groep en met elkaar op een inspirerende en creatieve wijze aan de slag met verhalen uit uw leven. U wordt ondersteund bij het maken van uw levensboek. Hoeveel tijd u er verder thuis aan besteedt, bepaalt u zelf. Reken wel op minimaal een half uur per week. Na deze bijeenkomsten zullen sommigen een mapje met een aantal verhalen en tekeningen hebben. Anderen zullen hun leven uitgebreider hebben beschreven en geïllustreerd met foto’s, gedichten, tekeningen enzovoort. Het kan allebei. Dit is een WonenPlus activiteit.

Evangelische gemeenschap zondagsdienst
Elke zondag om 10:00 uur de eredienst gehouden. Deze dienst bestaat uit zang, aanbidding en een prediking. Uiteraard is er na de dienst de gelegenheid om gezamenlijk na te praten en koffie of thee te drinken. Voor de kinderen en de tieners is er een aparte samenkomst.

Schone wijk wandeling
Troeptrimmen is op een sportieve manier zwerfafval opruimen. Met troeptrimmen ben je buitenshuis lekker actief. Je zet ergernis om in een activiteit. Je lichaam in beweging en je leefomgeving is schoon. Mooie combinatie. Gezondheid ligt voor het oprapen en je beweegt je groene spieren. Wanneer is er weer een nieuwe schone wijk wandeling? Klik hier voor de evenementen pagina.  

Taallessen
Taal is voor iedereen is een kleinschalig taalinstituut die bij ons op verschillende dagen lessen geeft in de volgende talen: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Turks, Grieks, Portugees en Spaans. De docenten hebben jarenlange ervaring en geven met veel enthousiasme en kennis van zaken les. Het  doel is op een plezierige en speelse wijze kennis te laten maken met de taal en de cultuur. Aan het eind van de cursus kunt u zich verstaanbaar maken in de gekozen vreemde taal. Voor meer informatie klik hier.

Klaverjassen
Op dit moment hebben wij twee klaverjasgroepen, één op dinsdag en één op woensdag. De woensdaggroep zit op dit moment vol maar op dinsdag is er nog plek. U speelt dir kaartspel 4 aan 4 en als u het nog niet goed beheerst nemen ze de tijd het u uit te leggen. Het is een gezellige groep en nieuwe leden zijn welkom. Voor meer informatie klik hier zoek de activiteit op in de agenda.

Gratis Schoonheidsavond
Om de vrijdag houden wij een schoonheidsavond. Op dit moment is er een nagelstyliste die u voorziet van een mooie pedicure of nagellak. Wilt u een keer langs komen? Dat kan, zoek de activiteit op in de agenda  om te zien wanneer het weer is.

Zingeving groep A en groep B
Gesprekgroepen over levensvragen. Heeft u behoefte om met anderen in gesprek te gaan over levensvragen? Dit jaar is er gestart met twee groepen (groep A en groep B), beide op de donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur bij WonenPlus in de Alkenhorst.  Iedere bijeenkomst bespreken we, onder begeleiding, een thema. Zoals: Heden, verleden en toekomst / Eenzaamheid / Leven in het hier en nu / Waardoor laat ik mij leiden in het leven?

5 Wereld maaltijden

Gaat u niet op vakantie? Maar zoekt u toch het vakantiegevoel? Kom dan naar onze buitenlandse maaltijden tijdens deze vakantie. Onze thuiskoks verzorgen in de maanden juni, juli en augustus 5 uitgebreide maaltijden met elke week een ander thema.

U bent van harte welkom maar opgeven is noodzakelijk.

Prijs: € 7,50 incl. koffie/thee
Tijden: 11:30 - 14:30

Geef u op aan de balie of via 072-303 90 00 of door te mailen naar info@dealkenhorst.nl

Data: 
- 27 juni Chinees
- 4 juli Turks
- 11 juli Afghaans
- 25 juli Indonesisch
- 8 augustus Frans

24 juni Opening van De Huiskamer

Zondag 24 juni vindt om 14.00 uur in het Huis van de wijk De Alkenhorst de opening plaats van ‘De Huiskamer’. In De Alkenhorst worden al vele activiteiten voor buurtbewoners georganiseerd. Zij kunnen ook altijd langskomen voor een gesprekje of een kopje koffie in de centrale ruimte. De grote ontmoetingstafel biedt daarvoor alle gelegenheid. Toch hebben de bewonersonderneming De Alkenhorst en WonenPlus Alkmaar gemerkt dat sommige bezoekers meer behoefte hebben aan privacy en een plek waar zij in alle rust over de dingen die hen bezighouden kunnen praten. Daarom zijn zij met ‘De Huiskamer’ gestart. Mede door subsidie van het Oranje Fonds kan ‘De Huiskamer’ in ieder geval twee jaar draaien.

De initiatiefnemers willen buurtbewoners ook graag informeren over alle andere activiteiten die er in De Alkenhorst plaatsvinden en wat WonenPlus Alkmaar te bieden heeft. Buurtbewoners zijn welkom tussen 14.00 uur en 16.00 uur voor een hapje en een drankje in ‘De Huiskamer’.

15 juni Little High Tea

Wegens groot succes organiseren wij weer een Little High Tea. Tijdens het luisteren naar leuke hits van vroeger kunt u genieten van alle heerlijkheden die de vrijwilligers voor u maken. Voor een kleine bijdrage van €5,50 wordt u volledig in de watten gelegd. We starten om 14:00 en stoppen rond 16:00.

Opgeven kan aan de balie, via 072-303 00 90 en via email: info@dealkenhorst.nl

Muziek wordt verzorgt door het duo: Harry Buter en Simon Dupauw.

Tot vrijdag de 15e

Pinksterbrunch

Heerlijke volledig verzorgde ochtend/middag
Wilt u gezellig met uw familie/vrienden komen brunchen op 2e pinksterdag of zit u alleen en heeft u wel zin in een gezellige tijd? Kom dan tweede pinksterdag naar ons toe. Wij verzorgen weer een heerlijke brunch die u verwachtingen zal overtreffen. Tafels vol heerlijkheden en gezellige muziek staan die dag voor u klaar.

Voor meer informatie en opgeven kan aan de balie, via 072-303 0090 of via email info@dealkenhorst.nl

Kinderyoga met Tatjana

Dag: elke woensdagmiddag
Tijd: 15:00 – 16:00
Leeftijdscategorie: 4 - 12 jaar

Samen beleven we yoga op een speelse manier. We doen dieren na, bouwen een toren of bakken een pizza met ons lichaam. Een feest van bewegen, ontdekken, geluid, stilte, dansen en chillen. Je voelt je lekker en ontspannen na elke les!

Kosten: €20 voor 5 lessen
Losse les: €5
Proefles: gratis

Voor opgeven en informatie mail dan Tatjana via: tatjana.schneider@gmail.com

Hemelvaart gesloten

In verband met Hemelvaart zijn we vandaag gesloten. Vanaf morgen staan we gewoon weer voor u klaar.

We wensen u een hele fijn dag en tot ziens.

20-21 april Slim-Fit Dagen

DOE SLIM, BLIJF FIT

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 april bent u van harte welkom bij Het Slimste Huis Alkmaar voor onze themadagen Doe Slim, Blijf Fit.
Ze hebben een mooi programma!

VRIJDAG 20 APRIL
14.00: Wil Peters, Enocent
Wil Peters neemt u mee naar de Blauwe zones. Dit zijn gebieden waar de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer gezond leven en gemiddeld 90 en zelfs 100 jaar worden. Zijn het de genen, komt het door een andere manier van leven, dieet of ...?
14.30: Maaike Schouten en Mike de Boer, KennemerFysio
Duopresentatie over gezond ouder worden: fit worden en blijven.
15.00: Joost Thissen, Reflexion en Rachel van Berlo, KempenLife
Duopresentatie over de relatie tussen uw gezondheid, activiteiten, cursussen en andere mensen in uw omgeving.
15.30: Katja Skokan, Geriant
Het ouder wordende brein, zorg goed voor jezelf en je hersenen.

ZATERDAG 21 APRIL

Vegro, Decatlon, Horizoncollege en Alkmaar sport zijn aanwezig in Het Slimste Huis Alkmaar om u een inkijk te geven in de mogelijkheden fit te blijven. Ze laten u kennis maken met allerlei middelen en methoden, met demonstraties, workshops en voorlichting. Doe mee en maak kans op een fitbit of een paar wandelschoenen!

Een greep uit het programma:
• Alkmaar sport laat u kennis maken met fit tests;
• Fit Gym voor uw hersenen de Ronnie Gardiner Methode (RGM) Meedoen is leuk.
• Maak kennis met LEA een robot vermomd als rollator,
• Leerlingen van Horizoncollege helpen met zogenaamde ouderpak waarin je ervaart hoe het is ouder te zijn. Het is misschien wel het meest confronterende pak ter wereld...
• Gezonde drankjes en tussendoortje worden ter plekke bereid in Het Slimste Huis Alkmaar.

Nieuwsgierig? Kom langs op 21 april en ervaar het zelf. Een ervaring die ongetwijfeld motiveert fit en gezond te blijven!

Meer weten? www.slimstehuisalkmaar.nl

Het slimste huis vindt u boven de ANWB in winkelcentrum Noorder Arcade

Jaarverslag 2017

Zoals elk jaar blikken we terug en kijken we vooruit door middel van ons jaarverslag. We kijken terug op het jaar 2017 daarbij we kijken naar wat we hebben gedaan, wat we hebben bereikt en hoe wat dat hebben gedaan. Ook denken we na over onze ambities voor het nieuwe jaar. Dit geeft ons inzicht in wat we goed hebben gedaan en waar we nog aan kunnen werken. De blik op het nieuwe jaar helpt ons om duidelijke doelen te stellen en te kijken hoe we die kunnen bereiken. Wij zijn trots op wat we hebben bereikt en wat we doen. Bent u nieuwsgierig? Bekijk dan ons jaarverslag in door te klikken op Jaarverslag 2017. 

Paasbrunch op tweede paasdag

Wilt u wel lekker eten en gezelligheid om u heen maar wilt u zelf niet al die moeite doen? Is boodschappen doen te zwaar en bent u al moe voordat het feest kan beginnen? Wilt u een keer iets anders proberen of heeft u geen zin om alleen te zitten?

Kom dan tweede paasdag naar ons voor een volledig verzorgde brunch. 

De kosten zijn €7,50 p.p. 

Opgeven kan aan de balie, via de telefoon 072-303 00 90 of via de mail: info@dealkenhorst.nl 

LET OP: Geef u snel op want deze activiteiten zitten altijd erg snel vol.

Max Mobiel rijdt voor u

Bent u slecht ter been en heeft u geen vervoersmiddel? Kunt u geen gebruik maken van het openbaarvervoer omdat het te ver van uw huis of uw bestemming ligt?

Heeft u daardoor te maken met de volgende situaties:
U wilt graag zelf boodschappen doen maar u bent afhankelijk van uw kinderen?
U bent al te lang niet op bezoek geweest bij een vriend/vriendin omdat niemand tijd had om u te brengen?
Tegen u zin in doet u niet mee aan activiteiten bij de Alkenhorst of de Blauwe Boom omdat het te ingewikkeld is om te komen?
U voelt zich schuldig wanneer u naar het ziekenhuis moet omdat u weer iemand moet vragen om u te brengen?
U zou vaker naar de kerk gaan als u niet zo afhankelijk was van andere?

Wij hebben de oplossing: De Max Mobiel!
De Max Mobiel is een volledig elektrische auto voor 2 personen. U wordt van deur tot deur gebracht door een vrijwilliger van wijkcentrum de Blauwe Boom, voor maar € 1,- per rit. Uw rollator of rolstoel kunnen ingeklapt mee in de achterbak.

Reserveren:
Wilt u gebruik maken van de Max Mobiel dan kunt u reserveren via de volgende manieren:
Telefonisch: 06-1934 9621
Email: maxmobiel@blauweboom.nl

Voor meer informatie kijkt u op de website van de Blauwe Boom.

De Max Mobiel wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Alkmaar

Bedankt Albert Heijn de Hoef

Bedrijfsleider Niels Kaandorp van Albert Heijn de Hoef kwam ons verblijden met een verrassend pakket met o.a. heerlijke chocolade waarmee wij de bezoekers van de Alkenhorst en de vrijwilligers van WonenPlus kunnen verwennen. Op 22 februari organiseren wij voor de Albert Heijn medewerkers een voorlichtingsavond over dementie en eenzaamheid, samen met Geriant. Mooi voorbeeld van maatschappelijk betrokken ondernemen tussen welzijnssector en het bedrijfsleven!

De politieke keuken van Alkmaar

Omdat op woensdag 21 maart 2018 Nederland weer nieuwe gemeenteraadsleden kiest wordt deze bijeenkomst georganiseerd met als doel: bewoners en lokale politiek dichterbij elkaar te brengen. Woensdag 24 januari a.s. bent u om 20.00 uur van harte welkom. U krijgt inzicht in het reilen en zeilen van de lokale politiek, het bestuur in Alkmaar en de rol en werkzaamheden van het college en de gemeenteraad. Ook krijgt u uitleg hoe besluiten tot stand komen en hoe u daarbij inbreng kunt leveren. Er is ruimte voor vragen en discussie met koffie/thee na afloop.

Meer informatie vindt u op de evenementen pagina 

Terugblik feestweek

Wij hebben ontzettend genoten van de feestweek! Er was veel belangstelling en we hebben weer een hoop nieuwe mensen gezien. Er waren veel lieve woorden, leuke muziek en hele fijne mensen. We hebben gezamenlijk kunnen ervaren dat mensen graag bij ons komen en dankbaar zijn voor wat we doen. Dit is waar wij ons voor inzetten.Op de receptie van 25 november kwam Wethouder Anjo van de Ven van Cultuur en Welzijn langs om ons te feliciteren en veel succes te wensen. We zijn blij dat de gemeente Alkmaar ons ook waardeert en ondersteunt zodat wij ons kunnen blijven inzetten.

Naast de receptie was het programma:
Programma:
Zondag     Zondagmiddag café met een gratis drankje, extra hapjes en een presentje
       Reisverhalen (Cruise van Dubai naar Venetië) met een gratis drankje en jubileum korting
Maandag     Super Bingo met een gratis drankje en extra grote prijzen
Donderdag  Jubileum High Tea met live muziek en luxe hapjes
Vrijdag      Turkse feestmiddag
       Vrijwilligers bedank diner 


Voor de foto's klik hier

Openingstijden kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie zijn wij gewoon dagelijks geopend. Niet alle activiteiten gaan door tijdens de kerstvakantie maar dat hoort u dan van alle individuele docenten. Ons wijkcentrum is gewoon elke dag geopend met uitzondering van 25 december (1e kerstdag) en 1 januari (nieuwjaarsdag).

Bekijk de agenda voor de activiteiten die gewoon doorgaan. 

Klik hier voor de nieuwsbrief van december

Kerst diner en fijne feestdagen

Heeft u zin in een gezellige avond met een heerlijk diner?
Kom dan 2e kerstdag naar ons.
Wieneke gaat een heerlijke maaltijd voor u maken.
Wat ze gaat maken is nog een verrassing maar het is gegarandeerd lekker....

De gastheer en gastvrouw van die avond zijn: Marcel en Angela.

Opgeven is noodzakelijk en dat kan aan de balie, via de telefoon 072-303 00 90 via de mail info@dealkenhorst.nl

Kosten: € 7,50 p.p.
Start Feestweek

Op zaterdag 25 november trappen we de feestweek van het Huis van de Wijk af met een receptie van 14:00 - 17:00 uur. We verzorgen deze middag voor iedereen om te vieren dat ons wijkcentrum met vermaak, zorg en hulp al 5 jaar bestaat! We vieren dit met muziek van 'Soul en Sense', hapjes en drankjes. Daarnaast kunt u vele foto's terug zien en informatie over de verschillende activiteiten krijgen. Wij nodigen u van harte uit om zaterdag 25 november langs te komen om samen met ons dit jubileum te vieren.

Voor het hele programma ga naar de evenementenpagina of naar de agenda

Verzamelbeurs

Op zaterdag 18 november van 10:00 tot 16:00 organiseert een buurtbewoner de eerste verzamelbeurs bij ons. Hier kunt u terecht als standhouder voor €5,- per stand en natuurlijk als bezoeker.

De verzamelitems zijn o.a. : postzegels, ansichtkaarten, munten, strips, telefoonkaarten en andere dingen uit grootmoeders tijd. Let op het is geen rommelmarkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Meneer Bergenhenegouwen via: 072-5126082 / 06-50537218

Coming Out Dag 2017

Dit jaar organiseren wij voor het eerst, gezamenlijk met Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, een Coming out dag. Wij ontvangen Dolly Bellefleur en Regenboogambassadrice Anne Russchen.

Coming Outdag is een internationale dag die door jong en oud wordt gevierd. Dit kun je in het Nederlands vertalen als ‘Uit de kast komen dag’. Het is een uitdrukking die we gebruiken om aan te geven dat iemand die bijvoorbeeld homo of lesbisch is, heeft besloten daarmee naar buiten te treden. Dat uit de kast komen is niet voor iedereen even makkelijk en daarom is deze dag in het leven geroepen. We besteden hier met zijn allen aandacht aan, want iedereen wil toch eigenlijk zichzelf kunnen zijn?

Daarom organiseren wij een gezellige middag waar iedereen welkom is. We zullen vooral aandacht schenken aan hoe het gaat met homoseksuelen, lesbiennes.

Regenboogambassadrice Anne Russchen zal een aantal gasten interviewen om meer te weten te komen over wat de zogenaamde ‘roze vijftigplussers’ bezig houdt, de moeilijkheden die zij misschien tegenkomen en wat voor goede dingen er al veranderd zijn in hun leven.

Daarna zal de helblonde, langgebeende en hooggehakte Dolly Bellefleur het publiek vermaken met live gezongen liedjes. Tussendoor zullen Dolly Bellefleur en Anne Russchen samen de quiz ‘Ik Hou van Noord Holland’ presenteren, waarbij een paar leuke prijzen te winnen zijn!

U bent van harte welkom.

Introductiecursus humanisme start 21 sept.

Stap in de rijke traditie van het humanisme. Vanaf donderdag 21 september as. organiseert het Humanistisch Verbond in Alkmaar de Introductiecursus humanisme. De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in humanisme en filosofie.

Niets is menselijker dan levensvragen te stellen. Hoe sta ik in de wereld? Hoe maak ik mijn keuzes? Wat is een goed leven en wat vind ik waardevol? Deze vragen zijn zo oud als de mensheid. Vele denkers, van Socrates tot Savater en van Epicurus tot Erasmus, hebben dezelfde vragen gesteld en beantwoord. En vaak verrassend bruikbaar. Door hiervan kennis te nemen en er met elkaar over te praten, vindt u uw eigen antwoorden. Met inleidingen, presentaties, filmpjes en teksten komt onder begeleiding van de ervaren docent Peter de Wit de humanistische traditie tot leven.

Voor meer informatie klik hier of ga naar het cursusoverzicht

Yoga 50+ start 6 september

Een veilige, rustige vorm van yoga en daarom zeer geschikt voor 50 +.  Bij het ouder worden kunnen klachten ontstaan zoals spier en gewrichtsstijfheid, verminderde circulatie en hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen druk en onrust ons gevoel van welzijn nadelig beïnvloeden. Denk bijv. aan stress, slapeloosheid en ademhalingsproblemen. Een zachte en veilige vorm van lichaamsbeweging zoals Yoga kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Ontspanning en rust vormen de basis van Yoga, het is daarom dat het ook wel ‘gymnastiek van de stilte’ wordt genoemd.

De oefeningen zijn mild en kunnen aangepast worden aan ieders individuele mogelijkheden. De les is geschikt voor iedereen en bestaat uit rustige Yoga houdingen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama’s) en eindigen we met een ontspanning. De eenvoudige houdingen worden staand, zittend en liggend uitgevoerd en hebben geen prestatiedruk.

Deelname aan de lessen vergroot het concentratievermogen, verbeterd de doorbloeding en de balans, verhoogt de energie, maakt u bewuster van uw eigen lichaam en leert u zich meer te ontspannen. Tevens is het een heerlijke manier om een moment voor jezelf te nemen, even alles los laten. De rust en stilte in jezelf op te zoeken.

Informeer bij uw zorgverzekeraar voor een mogelijke vergoeding.

Voor meer informatie klik hier of mail direct door hier te klikken.

Vanaf 5 sept. start de Bingo weer!

Vanaf 5 september is de Bingo weer iedere eerste dinsdag van de maand. We bieden u dan weer een gezellige spelmiddag aan met gratis koffie en thee.

Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur
Kosten: 1 plankje € 3,-   2 plankjes € 5,-

Hier kunt u de hele middag voor spelen. Dit zijn drie ronden. We sluiten af met een loting van € 1 per lootje met een mooie prijs.

We zien u graag op 5 september!

Wereld brunches voor de thuisblijvers

Kom dan naar onze wereld brunches in de maand augustus. Onze vrijwillige thuiskoks verzorgen in de maand augustus 4 uitgebreide brunches met elke week een ander thema.

2 augustus Turks
9 augustus Indonesisch
23 augustus Engels
30 augustus Italiaans

U bent van harte welkom, opgeven is noodzakelijk! 

Prijs: € 7,50 incl. koffie/thee

Geef u op aan de balie of via 072-303 00 90 of ga naar de agenda.
taalles-alkmaar

Informatiedag Taal is voor iedereen

Elke keer als er weer een schoolperiode start voor de verschillende talen organiseren de docenten een informatiebijeenkomst. Deze keer is dit op zaterdag 17 juni van 11.00 tot 15.00 uur. U kunt gezellig langskomen en kennis maken met de verschillende docenten en de verschillende aangeboden talen. Ook kunt u het lesmateriaal inzien en genieten van een heerlijke kop koffie of thee. De docenten zijn weer super enthousiast binnenkort van start te gaan met o.a.:

- Nederlands
- Engels
- Frans
- Italiaans
- Turks
- Grieks
- Spaans
- Portugees

U komt toch ook?

Voor meer informatie klikt u hier.

Tweedehands Kledingbeurs

Op vrijdag 2 juni organiseert een wijkbewoner bij ons de eerste tweedehands kledingbeurs! Zelf heeft ze veel kleding die nog prima is maar niet meer draag en ook heeft ze een hoop kinderkleding waar de kids uitgegroeid zijn. Zo kwam ze op het idee van een kledingbeurs. Heeft u ook een hoop kleding waar u een ander nog blij mee kan maken? Huur dan een tafel voor €5,- en kom erbij staan. De medewerkers (vrijwilligers) van de Alkenhorst en Wonenplus doen ook gezellig mee. Ontbreekt er nog iets uit uw garderobe? Dan is dit de uitgelezen kans om dat hier te shoppen!

U kunt hier dames-, heren-, kinderkleding, accessoires en schoenen kopen en verkopen.

Voor meer informatie mailt u naar infokledingbeurs@gmail.com of belt u 06-42755024

MARATHON TEGEN KANKER

Op woensdag 17 mei staat Alkmaar in het teken van de groots opgezette tv-actie ‘Marathon tegen kanker’. Caroline Tensen presenteert het evenement live vanaf het Waagplein. Kom kijken naar optredens van bekende artiesten als Nick en Simon of juich BN’ers toe als ze de finish van hún marathon halen. Loop met ze mee en zamel zo ook geld in!

Doe ook mee!
Wil je ook in actie komen tegen kanker? Doe dan 17 mei mee met één van de volgende acties van de KWF 'Marathon tegen Kanker':

Olcays triatlon - 40 km fietsen, 10 km hardlopen en 1,5 km zwemmen, samen met Olcay Gulsen, Leontien van Moorsel, Rick Brandsteder en Simon Keijzer. (Je kunt de onderdelen eventueel over 3 personen verdelen of voor één onderdeel kiezen.)
Bibians wandelmarathon - loop met Paralympisch sporter Bibian Mentel een route van 42 kilometer van Amsterdam naar Alkmaar. Je kunt ook tussentijds instappen, in het 10 kilometer van Alkmaar gelegen Grootschermer, of op het allerlaatst, bij het ziekenhuis in Alkmaar.
Een eigen actie - verzin zelf een actie en zamel geld in voor het KWF.

Finishen doe je op het Waagplein in Alkmaar, live tijdens de tv-show van KWF.

Schrijf je in
Inschrijven kan op www.marathontegenkanker.nl.  

Kom kijken bij Nick, Simon, OG3NE, Glennis, Epke en Tim
Behalve het Volendamse zangduo Nick en Simon zijn ook OG3NE, Glennis Grace, Epke Zonderland en Tim Douwsma te zien op het Waagplein. Tijdens de uitzending gaan de laatstgenoemde heren live turnen op het Waagplein. Zanger Tim leert de kneepjes van het vak van turnkampioen Epke. Alles voor het KWF!

Televisieshow
Met ‘Marathon tegen kanker’ zamelt KWF kankerbestrijding geld in om onderzoek naar kanker te bekostigen. De uitzending begint om 21.25 uur en wordt live uitgezonden door AVROTROS op NPO1.

Plaats een wenslicht
Haal gratis een wenslicht op bij ons, schrijf of teken er een boodschap op en laat hem op de middag voor de uitzending voor €5,- plaatsen op het Waagplein. Tijdens de uitzending kun je helaas geen wenslicht meer plaatsen, maar de kans bestaat wel dat jóuw persoonlijke wenslicht in beeld komt! 

2e Schone Wijk Wandeling v.a. 13.00

Troeptrimmen is op een sportieve manier zwerfafval opruimen. Met troeptrimmen ben je buitenshuis lekker actief. Je zet ergernis om in een activiteit. Je lichaam in beweging en je leefomgeving is schoon, een mooie combinatie. Gezondheid ligt voor het oprapen en je beweegt je groene spieren.

Op zondag 7 mei gaan we voor de tweede keer in de Hoef van 13.00 - 15.00 Troeptrimmen. We starten met een kopje soep en gaan daarna onder het genot van een heerlijke wandeling de wijk een stukje opruimen! Want een goed milieu begint bij jezelf!

Doet u ook mee?

Deze activiteit wordt georganiseerd door: Klaar mee - Loop mee & Troeptrimmen

Klik hier voor meer informatie

Koningsmarkt

Heeft u nog spullen, kleding of andere leuke dingen waarmee u niets meer doet? Kom het verkopen op onze gezellige markt! U kunt een tafel reserveren zodat u niet op de grond hoeft te zitten. Het is gratis alleen reserveren is handig zodat u zeker bent van een plekje. Tot dan! Reserveer via 072-3030090, mail: info@dealkenhorst.nl of kom langs!

Paasbrunch op 2e paasdag

Net als vorige jaren organiseren we ook dit jaar weer een gezellige paasbrunch op 2 paasdag. De kosten zijn €7,50 en daarvoor krijgt u diverse hapjes en drankjes. Het is zeer geschikt voor alleenstaande, stellen, vrienden en familie! Elk jaar is het een enorm succes dus reserveer op tijd.

Reserveren kan aan de balie, via telefoon (072-303 00 90) en via de mail.
leren-masseren-50plussers-alkmaar

Leren masseren voor 50+ers

Veel mensen vinden massage aantrekkelijk. Het is plezierig om te doen en wie masseert doet een ander ook een groot genoegen. Het is een vriendelijke manier om contact te maken met je lichaam. Toch staan  mensen soms nog wat onwennig tegenover het idee om hun partner, familielid, vriend of vriendin een massage te geven. Om de drempel wat lager te maken is deze cursus speciaal ontwikkeld voor mensen ouder dan 50 jaar. 

Waarom massage:
- Massage is ontspannend
- Pijnlijke en stijve plekken kunnen weer soepel worden na massage
- Massage stimuleert de bloedsomloop
- Het lichaam kan afvalstoffen makkelijker kwijt
- Massage heeft een algehele gunstige uitwerking op het lichaam

Bent u ervoor in? In 6 middagen wordt u klaar gestoomd en kunt u heerlijke massages geven.

Details:
Start september
Maandag van 13:30 - 16:30
Kosten: €125,- voor 6 lessen incl. een massage boek en massage olie

Voor meer informatie en opgeven kunt u contact opnemen met: Mevrouw Pennink 06-42633012

opendag-alkmaar-16-maart

Opendag 16 maart van 11:00 - 16:00

Omdat het de nationale week van de zorg is hebben wij deze open dag georganiseerd. Samen met onze buren Evean en WonenPlus Alkmaar laten we u graag zien wat er allemaal in uw buurt te doen is.

Wat is er te doen:
- Verschillende kraampjes met informatie en verkoop
- Handwerken van het Rode kruis
- Boek voor een Boek actie
- Masseren voor ouderen proefles (14:00 - 14:30, 15:00 - 15:30)
- Wandelgroep Klaar mee- Loop mee
- Yoga proef lessen (11:30 - 12:00, 13:00 - 13:30)
- Knutselclub
- Samen eten
- Schildergroep Samen Sterk
- Tweede hands kleding verkoop
- Grabbelton
- Bewegen op muziek (open les van 13:00 tot 14:00) 
- Gym (13:00 - 14:00)
- Creatief met bloembollen
- Gezonde eettafel van Albert Heijn

 Wie komen er allemaal? Rode kruis, Evean zorg team, WonenPlus Alkmaar, Albert Heijn Hoeplan, Yoga docent, Samen sterk schildergroep, WonenPlus NH

Komt u ook? We maken er weer een gezellige dag van!
schone-wijk-straatvuil-opruimen-prikken-alkmaar

Geslaagde middag

Afgelopen zondag was het zover de eerste Schone wijk wandeling bij de Alkenhorst! De Schone wijk wandeling is een initiatief van poets trimmers Britta en Brigitte samen met Jolanda Huiting van klaar mee loop mee. Het idee is samen wandelen en tegelijkertijd vuil opruimen in de wijk.... 2 vliegen in 1 klap. Het was een enorm succes. Wethouder Jan Nagengast opende de wandeling en we begonnen met een heerlijk kopje soep gemaakt door Marjolein Landzaat. Via deze weg willen wij Britta, Brigitte, Jolanda Huiting en alle deelnemers en vrijwilligers bedanken voor deze super leuke en nuttige middag. 

Schone Wijk Wandeling v.a. 13.00

Troeptrimmen is op een sportieve manier zwerfafval opruimen. Met troeptrimmen ben je buitenshuis lekker actief. Je zet ergernis om in een activiteit. Je lichaam in beweging en je leefomgeving is schoon. Mooie combinatie. Gezondheid ligt voor het oprapen en je beweegt je groene spieren.

Op zondag 5 maart gaan we in de Hoef van 13.00 - 15.00 ook starten met de eerste vorm van Troeptrimmen. We starten met een kopje soep en gaan daarna onder het genot van een heerlijke wandeling de wijk een stukje opruimen! Want een goed milieu begint bij jezelf!

Doet u ook mee?

Schijf u in via de email, aan de balie of via 072-303 00 90

Klaar Mee - Loop Mee stopt tot 1 april op donderdag

Vanaf vandaag stopt de Jolanda met de wandeling van de donderdagavond. Op 1 april zal ze opnieuw bekijken of de wandeling weer wordt toegevoegd. Hieronder een persoonlijk bericht van Jolanda van Klaar Mee - Loop Mee.

Mededeling: Lieve wandelaars, de donderdagavond wandeling komt per direct te vervallen! Er is te weinig animo, per 1-april zullen we opnieuw kijken of er belangstelling is. Bernadette neemt de dinsdag avond van mij over .. ik moet helaas een stapje terug doen .. liefs team Klaar Mee - Loop Mee

Nieuwjaarsreceptie Taalisvooriedereen

Zoals velen al weten is afgelopen zomer een groep docenten een nieuw collectief gestart voor het geven van taalonderwijs. Wij noemen ons Taal is voor iedereen www.taalisvooriedereen.nl en geven onze cursussen in “Huis van de wijk” de Alkenhorst. De talen die op dit moment worden gegeven zijn: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks, Turks en Arabisch. Ons team bestaat uit ervaren docenten die met veel enthousiasme en kennis van zaken lesgeven. Ons doel is om de cursisten op een plezierige en speelse wijze kennis te laten maken met een taal en de desbetreffende cultuur.

Onze cursussen draaien nu enkele maanden en wij vinden het tijd worden om ons aan een breder publiek te presenteren. Hiervoor hebben wij een open dag gepland in combinatie met een nieuwjaarsreceptie voor leerlingen, oud-leerlingen en belangstellenden.

Elke docent zal vanuit zijn/haar taalgebied hapjes en drankjes verzorgen voor onze gasten. De open dag zal plaatsvinden op zaterdag 21 januari 2017 vanaf 11.00 uur in “Huis van de wijk” de Alkenhorst. Hierop aansluitend is er op dezelfde locatie om 15.00 uur een receptie met internationale hapjes en een drankjes. Graag nodigen wij jullie uit om met ons kennis te komen maken en te horen wat wij op het gebied van taalonderwijs in Alkmaar te bieden hebben.

happy-new-year-alkmaar-de-alkenhorst

De beste wensen voor 2017

Het afgelopen jaar hebben we veel nieuwe activiteiten kunnen aanbieden dankzij onze huurders, partners en vrijwilligers. Het was een jaar met vernieuwing en veranderingen maar de gezelligheid is gebleven. We hebben veel mensen blij kunnen maken en daarvoor willen we iedereen bedanken! We gaan ook dit jaar weer ons best doen om aan uw verwachtingen te voldoen en we hopen u snel weer te zien in de Alkenhorst!
oud-en-nieuw-alkmaar-2016

Oudjaarsfeest

Kom voor een gezellig avondje naar de Alkenhorst! Wij organiseren een avond met lekkere hapjes een drankje. Daarnaast is er een Rad van Fortuin waar u mooie prijzen kunt winnen! Het beloofd gewoon een super leuke avond! Iedereen is van harte welkom.

Tijden: 19.00 tot 22.00
Kosten voor deelname: € 7,50 p.p.
Hiervoor krijgt u oliebollen, hapjes, een kop koffie en u doet mee aan het Rad van Fortuin.

Opgeven kan aan de balie, via de telefoon (072-303 00 90) of via email.

Jubileumfeest Esperantoclub

De Esperantoclub in Alkmaar viert op zaterdag 10 december 2016 feest omdat de club 65 jaar bestaat. Om dit te vieren start om 14.00 de tentoonstelling ‘Van toen naar nu 2016’. De officiële opening wordt verricht door de wethouder van cultuur Anja van de Ven. Om 15.00 uur is er een korte Esperanto kennismakingsles (de zg. waslijncursus). Er is daarna een optreden van het Esperantokoor Malvo. Na het avondeten (gratis) is er een gezellig programma o.a. optreden Malvo.

Viert u het 65-jarig bestaan van de Esperantoclub met ons mee? De toegang is gratis en het beloofd een gezellige middag/avond te worden!
argentijnse-tango-alkmaar

Wat zijn de verschillen tussen

Aangezien Luz de Luna bij ons Argentijnse Tango lessen verzorgt leek het ons van belang om de verschillen in Tango eens te belichten.  

Figuren vs improvisatie
Het grappige is dat de meeste mensen, bij het woord tango, als eerste denken aan de ballroomtango. Dit komt met name door Hollywood, die de ballroomtango (de bekende roos in de mond, handen in elkaar en grote marcherende passen naar links en rechts) heeft gepromoot in vele films. Men realiseert zich niet dat de ballroomtango eigenlijk een soort opgepoetste en aangepaste versie is van de Argentijnse tango. Enerzijds is de tango aangepast omdat deze daardoor ‘netter’ zou zijn voor het westerse publiek en de high society van Parijs. Daarnaast is het voor ballroom danssport  makkelijker om te jureren tijdens de danswedstrijden. De focus van de danslessen bij de ballroomtango ligt voornamelijk op het leren van figuren. Op hoger niveau is er wel variatie mogelijk. De Argentijnse tango daarentegen berust zich vooral op improvisatie. Er zijn wel vaste stappen maar deze worden heel willekeurig gebruikt in de dans. Er ligt een nadruk op de dialoog tussen de leider en de volger. Vandaar dat er bij de tangolessen veel aandacht wordt besteed aan het leren leiden en volgen en niet op het alleen maar leren van stapjes. Qua dans is de Argentijnse tango enorm doorontwikkeld en eigenlijk nog steeds in ontwikkeling. Je vindt er dan ook veel verschillende stijlen, variaties en stromingen in terug.

De tangomuziek
De muziek in de Argentijnse tango is veel gevarieerder dan de ballroom-tangomuziek. Er zijn vele orkesten en typen muziek en ritmes. Vandaar dat Argentijnse tango dansers de hele avond op tangomuziek kunnen dansen. Belangrijke orkesleiders zijn o.a. Di Sarli, D’Arienzo, Troilo en Pugliese, die allen muziek maakten om op te dansen. De verschillen tussen deze belangrijke orkestleiders zijn goed hoorbaar, waardoor iedere tango weer anders is om op te dansen. Naast de ‘reguliere’ tango’s heb je Argentijnse tango ook nog de walz en de milonga. De laatste jaren zijn er, in de Argentijnse tangoscene, nieuwe stijlen bijgekomen, zoals de Neo tango (Gotan Project, Bajafondo) en non-tango, waarbij tango gedanst wordt op hedendaagse muziek. (Bijv. Grace Jones performing I’ve Seen That Face Before).

De competitie
In de ballroom scene is competitie eigenlijk heel gewoon. Dit is ook waarom de Argentijnse tango is aangepast tot een ballroomtango, zodat deze beter te beoordelen is. De Argentijnse tango heeft wel competities al zijn die eigenlijk alleen op heel hoog niveau (zoals bijvoorbeeld een keer per jaar de wereldkampioenschappen in Argentinië). De meerderheid van de tangodansers is eigenlijk a-competitief en vindt een wedstrijdelement niet echt passen in de filosofie van de Argentijnse tango. De meesten tangueros vinden de Argentijnse tango een dans van het volk en zelfs een manier van leven. Het gaat om het sociale karakter, de muziek en de connectie tussen mensen. Je ziet op de salons dan ook jong en oud met elkaar dansen. Vandaar dat er in Nederland wel veel salons zijn en eigenlijk vrijwel geen wedstrijden.

De Omarming (Abrazo)
De omarming (oftewel Abrazo) is in beide dansen heel anders. Bij de Argentijnse tango is de bovenkant dicht bij elkaar en staan de heupen verder van elkaar af. Bij de ballroomtango is het andersom en houdt men de heupen juist dicht bij elkaar en de borst van elkaar af. Ook kijkt de volger over de linker schouder van haar partner, terwijl bij de Argentijnse tango de hoofden elkaar juist (bijna) aanraken in close embrace.

Snelle hoofdbewegingen
Karakteristiek voor de ballroomtango zijn de snelle korte bewegingen zoals de snelle schudbeweging van het hoofd. Dit komt in de Argentijnse tango vrijwel niet voor.

De passen
In de ballroomtango blijven de voeten dicht bij de vloer. De Argentijnse tango daarentegen heeft veel decoratieve bewegingen zoals de boleo, waarbij de man het been van de vrouw met een ronde zweep beweging de lucht in leidt. Een andere echte Argentijnse tango beweging is de parada waarbij de leider de voet van de vrouw, en haar doorgaande beweging, tegenhoudt en tot slot de gancho waarbij het been van de volger als een soort haak tussen de benen van haar partner wordt geleid.

Na dit artikelen moet u precies weten wat de verschillen zijn tussen Argentijnse tango en Ballroomtango. Maar laat gerust weten als dit niet het geval is…..

biodanza-alkmaar-dansen-vanuit-het-hart

Weet u wat biodanza is?

Biodanza is dansen vanuit uw instinct. Genieten van ieder moment gericht op bewustwording, gezond leven en het versterken van uw zelfvertrouwen. Hier kunt u ervaren hoe plezierig het is om in contact te komen met uzelf en met anderen. Het is een activiteit die geschikt is voor iedereen. Het gaat niet om het leren van pasjes of sierlijke bewegingen, maar om contact te maken met uw gevoel door muziek en beweging.

De grondlegger van Biodanza is Rolando Toro Ananeda. Onder zijn bezielende leiding heeft Biodanza zich de afgelopen vier decennia sterk ontwikkeld in Latijns Amerika en Europa.

De vijf ontwikkelingslijnen van Biodanza:
 1. Vitaliteit: het leven met energie tegemoet treden.
 2. Affectiviteit: tederheid en respect in het geven en ontvangen van universele liefde.
 3. Creativiteit: je creatieve vermogens aanspreken.
 4. Seksualiteit: het ervaren van verlangen en plezier in je vrouw-/man-zijn en je eigen sensualiteit.
 5. Transcendentie: het uitstijgen boven je ego om hogere niveaus te bereiken van eenwording met de mensheid, de natuur en de kosmos.
Biodanza gaat ervan uit dat bij iedere persoon één of meerdere lijnen voor een deel geblokkeerd zijn. Biodanza stimuleert de minder ontwikkelde lijnen en helpt ze te integreren en harmoniseren.

Biodanza sensibiliseert en versterkt het verlangen om te leven, te leven met tederheid en plezier met creativiteit en transcendentie. Biodanza kan enkel door de ervaring, door het doen begrepen worden. Het is de perfectie van het leven als grootheid, schoonheid, als zinnelijke harmonie ervaren. Het leven werkelijk te doordringen en het gevoel hebben van levend te zijn. Biodanza is een methode voor menselijke integratie, organische vernieuwing, affectieve heropvoeding en het leren van de oorspronkelijke functies van het leven.

Biodanza wordt op woensdagmiddag gegevens van 17:00 - 18:30. Voor meer informatie kunt u bellen met: 072-5614789 / 0620618971 of bekijk hier de website van de docent.

Talenschool-alkmaar

Informatieavond Taal is voor iedereen

Taalisvooriedereen is een talenschool in Alkmaar die vanaf eind september weer van start gaat met lesgeven bij ons.
A.s. dinsdagavond 20 september kunt u van 18.00 tot 20.00 naar de informatieavond komen. U kunt dan uw toekomstige docent ontmoeten en het lesmateriaal bekijken. Als het u bevalt kunt u natuurlijk ook meteen inschrijven!
De talen die vanaf eind september van start gaan zijn:
- Nederlands
- Frans
- Turks
- Engels
- Duits
- Grieks
- Italiaans

Alle talen worden zowel voor beginners als gevorderde gegeven.

Voor meer informatie klikt u hier.

Sint Maarten bij de Alkenhorst

Ook dit jaar hebben we weer leuke pakketjes samengesteld voor alle kinderen die komen zingen. We verheugen ons op jullie komst! Tot 11 november bij de Alkenhorst!
boekenkast-gratis-boek-lenen-alkmaar

Georganiseerde boekenwurmen gezocht

In onze foyer staan een paar gevulde boekenkasten waar mensen gratis een boek voor een boek mogen komen ruilen. Wij zijn heel blij met alle donaties aan deze boekenkasten alleen zit er geen logica in. Hierdoor kunnen mensen maar moeilijk een boek vinden. Hier zouden we heel graag hulp bij krijgen. Het is niet zo erg als het plaatje hoor....  Is dit iets voor u? Neem dan contact met ons op! Als beloning ontvangt u gratis koffie of thee, een gezellig praatje, een leuk boek lenen en veel dankbaarheid.

U kunt langskomen, bellen of mailen voor meer informatie of opgeven.

A: Schelfhoutlaan 4 Alkmaar
T: 072-303 00 90
M: Info@dealkenhorst.nl
Ladies-night-alkmaar-gratis

Ladies Night

Op vrijdag 21 oktober van 19:00 tot 23:00  is er door onze vrijwilligers weer een super leuk event georganiseerd, namelijk Ladies Night. We hebben een avond vullend programma met een nagelstyliste, kapper en verschillende marktkraampjes. Kortom genoeg om aan mee te doen en leuke dingen te kopen. Zin om te komen of meer informatie? klik hier

Een wandeling om het leven te vieren!

Op 18 september organiseren Bianca Holvast-Laan en Jolanda Huiting van Klaar-mee Loop-mee! dit mooie wandelevent. Het doel is om geld in te zamelen voor het Reumafonds en om aandacht te vragen voor deze ziekte. We starten om 13.00 en u kunt kiezen uit een wandeling van 6 of 12km. De kosten voor de wandeling bedragen 5 euro, dit bedrag wordt volledig gedoneerd.

Voor meer informatie klikt u hier.

Kunt u niet meelopen maar wilt u toch een bijdrage doen? Dan kan door een doosje chocolade te kopen voor €5,- bij de wandelgroep(maandagochtend 09.30/11.00, dinsdag en donderdagavond 19.00/20.30 of op zaterdag om 10.00)
singles-wandelingen-alkmaar

Singles wandeling

Bent u single en houdt u van wandelen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij organiseren elke eerste woensdag van de maand een wandeling voor singles. Deze manier van mensen ontmoeten is speciaal geschikt voor mensen die wat verlegen zijn, eerste de kat uit de boom kijken en voor mensen die het moeilijk vinden om andere te ontmoeten.

Tijdens het wandelen leer je de andere wandelaars rustig kennen en merk je meteen of het klikt of niet. Het is een vrijblijvende manier om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. 

Doet u ook mee? We starten om 19.00. Voor opgeven en meer informatie bekijk hier de activiteit in de agenda. 
gra

Tuin driedaagse 15-16-17 september

Op 15, 16 en 17 september organiseren WonenPlus Alkmaar en Stichting Present de Tuin driedaagse. Dit organiseren zij omdat er heel veel vraag naar tuinhulp is bij de cliënten van beide organisaties. Het is voor mensen die door ouderdom of een fysieke, verstandelijke of geestelijke beperking niet meer zelf hun tuin kunnen onderhouden. Daarom roepen we iedereen op om ons hierbij te helpen. Lijkt het u leuk? Klik dan hier voor meer informatie of neem contact op met Inge Zoet of Ilonka Preenen via info@wonenplus.nl / (072) 512 27 11.
zomer-brunches-lunches-alkmaar-hoefplan

Wereld brunches in augustus

Kom dan naar onze wereld brunches tijdens deze vakantie.
Onze thuiskoks verzorgen in de maand augustus 4 uitgebreide brunches met elke week een ander thema.

Woensdag 3 augustus van 11:30 - 13:30 Indische brunch
Woensdag 10 augustus van 11:30 - 13:30 Chinese brunch
Woensdag 17 augustus van 11:30 - 13:30 Spaanse brunch
woensdag 24 augustus van 11:30 - 13:30 Turkse brunch

U bent van harte welkom maar opgeven is noodzakelijk.

Prijs: € 7,50 incl. koffie/thee

Geef u op aan de balie via 072-303 90 00 of door te mailen naar info@dealkenhorst.nl

Voor meer informatie klikt u op de activiteit in de agenda.

Tweede nieuwsbrief is eruit!

We hebben weer wat nieuwtjes te melden en daarom hebben we weer een nieuwsbrief uitgebracht!
Bent u nieuwsgierig geworden? Bekijk hem dan hier!

Wil u zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen?
Dat kan door hier te klikken of via onze nieuwspagina.
schaken-voor-beginners-alkmaar

Schaakles voor beginners

Vanaf oktober gaat er een leuke beginnersles van start op het gebied van schaken. Leo, de enthousiaste docent, leert je op een leuke manier en aan de hand van veel voorbeelden kennis maken met het intrigerende spel. Elke maandagmiddag van 13.00 - 15.00 zullen de lessen worden gegeven. Iedereen is welkom om mee te komen doen. 

Wilt u op een andere dag of tijd leren schaken? Neem gerust contact op dan bekijken we de mogelijkheden.

Voor meer informatie en opgeven kunt u bellen met Leo 06-180 794 50
jaarverslag-de-alkenhorst-2015

Trots op ons jaarverslag

Sinds de start van ons wijkcentrum hebben we met een leuke groep vrijwilligers hard gewerkt om onze plannen te realiseren. Stap voor stap komen we samen steeds verder en dichterbij onze doelen. Wij bedanken iedereen die bijdraagt aan het succes van De Alkenhorst. Elk jaar bekijken we onze gestelde doelen en blikken we terug op wat er goed ging en op wat er nog beter kan. Ook dit jaar hebben we dit gedaan door middel van een jaarverslag. We hebben er hard aan gewerkt en met trots willen we u hierbij ons jaarverslag presenteren. Klik hier voor de digitale versie in pdf.

Bent u op zoek naar ons?

Heeft u wekelijks of maandelijks een aantal uur in de week over? Wilt u in die tijd iets goeds doen voor een ander of gewoon even lekker de handjes laten wapperen? Dan zoekt u misschien wel naar ons. Bij ons staat dagelijks vanaf 9.00 uur de koffie klaar en is iedereen die wil welkom om de gezelligheid op te zoeken. We hebben een gezellige groep vrijwilligers en bezoekers dagelijks aanwezig zijn. We organiseren leuke activiteiten voor met name 50+ers maar ook jongeren zijn uiteraard welkom. 

We zouden het leuk vinden om eens kennis met u te maken dus kom langs, bel 072-303 00 90 of mail info@dealkenhorst.nl.

Voor meer informatie over vrijwilligersfuncties klikt u hier.
gratis-buren-ruzie-oplossen-alkmaar-bergen-hhw

Wist u dat.......

De Bemiddelingskamer helpt!

Niemand zit op ruzie te wachten, al helemaal niet op ruzie met de buren. Maar hoe spreek je elkaar op een goede manier aan? Hoe kom je tot concrete afspraken? En hoe zorg je ervoor dat iedereen weer kan genieten van zijn of haar leefomgeving? Buurtbemiddeling kan in bijna alle gevallen helpen om de problemen tussen u en uw buren bespreekbaar te maken. Zodat u samen tot een oplossing kunt komen.

Hoe ontstaat een probleem in de buurt?

In Nederland wonen en leven we dicht op elkaar, waardoor de kans groot is dat we elkaar makkelijk zien en horen. Verschil in leeftijd, gezinssamenstelling en cultuur kan leiden tot ergernis tussen buren. Ook zien we vaak klachten ontstaan bij een verschil in dagindeling, karakter of vrijetijdsbesteding. Veel voorkomende oorzaken van overlast zijn geluidsoverlast, tuingedrag, roddelen, pesten, hinder van huisdieren en parkeerproblematiek.

Vaak is het moeilijk om elkaar op de juiste manier aan te spreken en kun je niet goed meer overzien hoe een probleem opgelost kan worden. De ervaren buurtbemiddelaars van De Bemiddelingskamer komen u graag te hulp.

Stichting De Bemiddelingskamer heeft jaren ervaring en is gespecialiseerd in buurtbemiddeling. Zij beschikken over een netwerk van goed opgeleide en ervaren vrijwilligers die op uw verzoek bemiddelen bij burenruzies, of een verstoorde relatie tussen buren kunnen helpen herstellen. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

Bemiddeling is voor u altijd GRATIS.

Neem contact met De Bemiddelingskamer op via:

06-24368153 • gemeente Alkmaar
06-39839515 • gemeente Bergen
06-41466450 • gemeente Heerhugowaard

info@debemiddelingskamer.nl

Op klik hier voor meer informatie en de website.


Onbeperkt Samen Creatief

Haal het voorjaar in huis!

Zin in een creatieve middag? In een ongedwongen sfeer decoraties maken? Dat kan bij ons op woensdagmiddag 20 april. U kunt aan de slag met behulp van voorbeelden of lekker zelf aan de slag. Het thema van deze creatieve inloop is het voorjaar. We gaan gezellig aan de slag van 14.00 tot 16.00 uur.

Deelnemen en kopje koffie is gratis.  

Aanmelden hoeft niet, mag wel via: (072) 512 27 11 of email: info@wonenplusalkmaar.nl


Onbeperkt Samen is een initiatief van samenwerkende zorgorganisaties: De Waerden, GGZ-NHN, Esdégé Reigersdaal, Philadelphia en WonenPlus Alkmaar.
Met als doel om verbinding te creeeren tussen de clienten en abonnees van deze organisaties en de wijk. 

heerlijke zonnige wandeldag voor het goede doel

Wandeling voor het KWF was groot succes!

Jolanda Huiting organiseerde op zaterdag 26 maart een schitterend een heerlijk wandelevent voor het KWF. De opkomst was erg goed voor een eerste editie van dit evenement. Met een kleine 80 lopers werden onze verwachtingen overtroffen. Wij en de lopers hebben enorm genoten en er is een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel. Wilt u de foto's van het evenement bekijken, gemaakt door Mirjam van Liefstmeer fotografie, klik dan hier. Bent u nieuwsgierig naar Liefstmeer fotografie bekijk dan hier de website. Voor een ieder die zijn/haar eigen foto wilt hebben kunt u contact opnemen met Mirjam.

Jolanda heeft zoveel inspiratie en energie van het event gekregen dat ze in het najaar nog een wandelevenement gaat organiseren en deze keer voor het Reuma fonds. Informatie hierover volgt nog op onze website maar u kunt ook de Facebook pagina van klaar mee - Loop mee of de Alkenhorst in de gate houden.

Via deze weg bedanken wij Jolanda, alle deelnemers en alle sponsors die deze dag mogelijk gemaakt hebben.


pasen-brunch-lunch-alkmaar-goedkoop

Paasbrunch

Ook dit jaar organiseren we weer een heerlijke paasbrunch op eerste paasdag.
U komt toch ook?

Klik voor meer informatie en opgeven op deze link
wandelevenement-alkmaar-voor-kwf

26 maart wandelen voor KWF in Alkmaar

Op 26 maart organiseert Jolanda Huiting, van de activiteit klaar mee- loop mee op maandagochtend en dinsdagavond, een leuk wandelevenement. U kunt kiezen uit drie mooie routes van 3,5km, 6km of 11km die Jolanda voor u heeft samenstelt. U bent van harte welkom om mee te doen! De kosten per wandelaar zijn €5,- die wordt gedoneerd aan het goede doel (KWF kankerbestrijding).

Er kunnen maximaal 250 wandelaars meedoen dus geef u snel op! Naast deelnemen als wandelaar is er ook ruimte voor product of dienst promotors, u kunt een tafel huren op de start en finishlocatie voor maar €25,-.  We gaan er een mooie dag van maken en hopelijk gaan we dit jaarlijks met elkaar herhalen. Wij hebben er nu al zin in!

Zaterdag 26 maart om 10.30 gaan we van start, u bent toch ook van de partij?

Voor meer informatie en opgeven klikt u hier.

Alvast steunen? klik dan hier
opendag-zorg-en-welzijn-alkmaar

14 maart Open Huis

Wij houden Open Huis van 10.00 tot 16.00 uur. We staan voor u klaar met, koffie en lekkers en informatie over alle mogelijkheden die u kunt vinden in het Huis van de Wijk. We maken er opnieuw een gezellige dag van. We hopen dat u er dit jaar ook weer bij bent of dat u dit jaar gezellig bij ons komt kijken.
 U bent van harte welkom. Wij ontvangen u graag.

Voor meer informatie over deze dag klikt u hier
vrijwilligers-nodig

Nieuwe vrijwilligers nodig?

Veel vrijwilligersorganisaties kampen op dit moment met een tekort aan vrijwilligers. Heeft jouw organisatie ook moeite om nieuwe vrijwilligers te werven? En zou je graag willen weten hoe je de werving anders kunt aanpakken? Meld je dan aan voor de bijeenkomst ‘Kom bij ons’. Een middag vol inspiratie, ervaringsverhalen, netwerkmomenten en praktische tips om zelf aan de slag te gaan om de aantrekkingskracht van jouw organisatie op nieuwe vrijwilligers te vergroten. ‘Kom bij ons’ wordt georganiseerd door Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar op woensdag 17 februari voor organisaties in Alkmaar, Bergen en Langedijk, die op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers.

Joost van Alkemade, directeur van de Vereniging Nederlandse Organisaties voor Vrijwilligerswerk (NOV), zal de inleiding verzorgen. Verder is er een panel van ervaringsdeskundigen, die succesvolle wervingscampagnes hebben opgezet. Het panel zal bestaan uit Thijs Gommers (Podium Victorie), Martin van Hooff (Wijkcentrum De Oever) en Nel Groen (Zwembad Zien, Uitgeest). Dagvoorzitter is de directeur van Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar, Eerde de Swart.

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelding vooraf is noodzakelijk.

‘Kom bij ons’
Woensdag 17 februari 2016, 14.00 – 17.30 uur
De Rijper Eilanden, Zuiddijk 2-A, 1483 MA De Rijp
Aanmelden via www.vcra.nl of 072 519 16 00.

Wist u dat....... We wekelijks Klaverjassen?

De huidige klaverjasgroep is erg gezellig maar mag nog groeien. Deze activiteit is voor iedereen die kan klaverjassen of het leuk vind dit te leren. Wekelijks spelen we een leuke competitie en kunt u mooie prijzen winnen. Dit allemaal voor €3,- per keer en dat is inclusief 1 consumptie (water/koffie/thee)

Lijkt het u leuk om mee te komen doen of wilt u wat meer informatie?
Klik dan hier voor de agenda of bel ons via: 072-3030090
wijkcentrum-de-alkenhorst-alkmaar

De beste wensen

Namens alle medewerkers van ons wijkcentrum wensen wij u het allerbeste voor 2016! Moge het een mooi jaar worden waarin al uw wensen uit komen!........
cursus-frans-duits-portugees-engels-nederlands

Wist u dat….. Er bij ons ook taalles wordt gegeven?

Meerdere dagen per week wordt er aan kleine groepen en ook privé taalles geven. Op dinsdagavond conversatieles Engels door een enthousiaste vrijwilliger en op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag door het Taalinstituut De Wester. Het Taalinstituut geeft bij ons Engelse, Nederlandse, Franse, Duitse, Turkse en Portugese les op verschillende niveaus. U kunt zich opgeven voor verschillende taallessen van het taalinstituut door te klikken op deze link.

Als u mee wilt doen aan conversatieles Engels op dinsdagavond klikt u dan hier voor de agenda en zoek de activiteit op voor meer informatie.
vluchtelingen-pakketjes-alkmaar

Wij bedanken Irma

Irma heeft met haar inzet 35 prachtige welkomstpakketjes weten te verzamelen. Imra heeft in samenwerking met het rodekruis de pakketten afgeleverd bij het AZC Heerhugowaard. De overige spulletjes waarvan geen heel pakket meer kon worden gemaakt worden gebruikt bij de Sinterklaas viering van het AZC van Alkmaar.

Al met al heeft Irma zich ontzettend ingezet voor die goede doel en zijn wij erg trots op haar! Irma bij deze willen we je heel hartelijk bedanken.

Namens Irma en De Alkenhorst willen we via deze weg ook iedereen bedanken die heeft meegeholpen met dit project.

Wat is biodanza?

Biodanza is dansen vanuit uw instinct. Genieten van ieder moment gericht op bewustwording,gezond leven en het versterken van uw zelfvertrouwen. Tijdens deze dans kunt u ervaren hoe plezierig het is om in contact te komen met uzelf en met anderen. Deze activiteit is geschikt voor iedereen. Het gaat niet om het leren van pasjes of sierlijke bewegingen, maar om contact te maken met uw gevoel door muziek en beweging.
Wekelijks op woensdag van 17.00 tot 18.30 bent u van harte welkom.
Voor meer informatie klikt u hier voor de agenda of belt u met: 072-5614789 / 0620618971

inzamelactie-voor-de-vluchtelingkinderen-in-alkmaar

EEN LICHTPUNTJE VOOR EEN KINDJE

Wij verzamelen schoenendozen, gevuld met presentjes voor de vluchtelingenkinderen die aankomen in het asielzoekerscentrum.
Wilt u hier zelf aan bijdragen?
Vul een schoenendoos met presentjes of lever een kleine attentie in.
Ideetjes:
Kleurpotloden, schetsboek
Stickervel
Spelletje, puzzeltje
Autootje
Iets lekkers
Handschoenen
Sjaal, muts
Kindertandenborstel

Knuffels, kettinkjes en armbandjes worden verzorgd door het Rode Kruis.

Voor meer informatie bel: 072-3030090 of mail: info@dealkenhorst.nl
sint-maarten-bij-de-alkenhorst

Sint maarten

Ook dit jaar hebben we weer wat leuks voor alle kindjes die bij ons komen zingen! Voor iedereen die een liedje komt zingen hebben wij een leuke verrassing. Wij zitten er klaar voor tussen 17.00-20.00!

Hopelijk tot dan.

Burendag was ook dit jaar weer een succes!

Afgelopen 26 september hebben we weer een gezellige Burendag / burenbraderie gehouden. De dag werd ontzettend goed ontvangen door de buurtbewoners en de standhouders. Het was weer een feestelijke dag die we volgend jaar weer dunnetjes gaan overdoen. Bedankt iedereen voor jullie inzet en enthousiasme!

Namens Het huis van de Wijk De Alkenhorst
Sensoor-voor-echte-aandacht

Sensoor en de Alkenhorst strijden tegen eenzaamheid

Op 24 september organiseerde Sensoor in samenwerking met de Alkenhorst "De luistertafel". Dit in het kader van de week van de eenzaamheid. Het was een groot succes! Iedereen die wilde kon zijn verhaal delen en in contact komen met andere. Naast Angela Groothuizen en de wethouder Jan Nagengast waren er verschillende vrijwilligers die een luisterend oor boden maar ook veel plezier maakte. Het gaat erom om in contact te komen met elkaar en begrip te tonen.
De opkomst was hoger dan verwacht en dit geeft ons aan dat er grote behoefte is aan dit soort initiatieven. Eenzaamheid is te vinden in alle lagen van de samenleving en in verschillende leeftijdscategorieën. Het is daarom erg belangrijk om hier aandacht aan te geven. De luistertafel was bedoeld voor jongeren die zich onbegrepen voelen, personen die hun partner zijn verloren, mensen die moeilijk contact maken met anderen en iedereen die zich aangetrokken voelt tot dit onderwerp.

Voor een overzicht van alle foto's klikt u hier

Zoekt u zelf een luisterend oor klik dan hier voor de Sensoor website.
Deze ochtend werd mede mogelijk gemaakt door: Sensoor, De Alkenhorst, Bakkerij Mens, Bloemenwinkel Groot in Groen en Miko koffie.

26 september Buren Braderie

Deze Burendag organiseren wij een gezellige Braderie/rommelmarkt met kraampjes en allerlei op het gebied van, hobby, kunst, hapjes en spelletje voor de jeugd. Het wordt een dag voor en door buren in de Hoef. 
Wij zoeken voor deze gezellige dag o.a.: kunstenaars, artiesten, exposanten, spelbegeleiders en verkopers. Kortom betrokken buren die er met ons een gezellige dag van willen maken!

Het beloofd weer een gezellige Burendag te worden! U komt toch ook?

Voor mee informatie klik hier

Deze Burendag wordt mede mogelijk gemaakt door: WonenPlus Alkmaar, Zorgcentrum de Vleugels en Het huis van de wijk De Alkenhorst.
de-alkenhorst-presenteert-de-nieuwe-website

Nieuwe website voor de Alkenhorst

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe website www.dealkenhorst.nl. We hebben gekozen voor een heel nieuw ontwerp met meer duidelijkheid en een grotere functionaliteit. We zijn nog maar 1 klik van u verwijderd. We hopen dat onze website bij u in de smaak valt. Laat ons vooral weten wat u ervan vindt!
We hopen u nog vaak tegen te komen, zowel online als in het echt.

Mail uw reactie naar info@dealkenhorst.nl of kom het ons vertellen!
vacature-voor-vrijwilliger

Altijd ruimte voor nieuw talent!

Wij zijn altijd op zoek naar getalenteerde personen die zich willen inzetten bij ons wijkcentrum. Of u nou jong of oud bent, gezond of beperkt, bij ons bent u altijd van harte welkom.
Er zijn zoveel dingen die u bij ons kunt doen dat we altijd iets passends weten te vinden! Wij en de andere wijkbewoners zijn ontzettend blij met uw inbreng!

Wilt u ons versterken? Klik dan hier of neem contact op via: 072-303 00 90 / info@dealkenhorst.nl
Liever reageren op een bestaande functie klik dan hier voor onze vrijwilligersvacatures of klik hier voor bestuursfuncties.

boeken-omruilen-lenen-of-lezen

Boek voor een Boek

Hebt u thuis ook veel boeken die u niet meer gaat herlezen? Waarom zou u ze niet delen? Niet alleen met vrienden en familie, maar ook met buren en onbekenden. Geef uw boeken een tweede leven in onze openbare boekenkast. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur langskomen om een boek te ruilen.

Hoe werkt het?
- U meldt zich bij de balie
- U levert een boek in
- U mag een boek uitzoeken in de boekenkast
 Zo eenvoudig is het! Hebt u vragen, dan helpen wij u graag.

Het is natuurlijk ook mogelijk om uw boek(en) te schenken. Wij ontvangen de boeken heel graag en vullen daarmee de openbare boekenkast.

Als u een boek achterlaat, mag u een boek meenemen.

expositie-ruimte-alkmaar

Exposities in de Alkenhorst

Wij bieden expositie ruimte voor kunstenaars die hun werk graag aan u laten zien. Sinds de opening hebben we al een aantal kunstenaars gehad waarover hieronder een korte beschrijving.

Ruard Janssen
Aquarellen aan de hand van een thema.
Sinds 1990 maakt hij een veeltal aan schilderijen op aquarelbasis aan de hand van een verschillende thema’s. .
Deze kunstenaar  is lid van Kunstenaars collectief “Samen Sterk”, zie www.kcsamensterk.nl

Matthé Goedhart
Landschappen en portetten
Matthé Goedhart zijn prachtige landschappen en portretten zijn herkenbaar aan de grove olieverf penstreken.
Deze kunstenaar  is lid van Kunstenaars collectief “Samen Sterk”, zie www.kcsamensterk.nl

Meneer Buter 83 jarige WonenPlus abonnee
Kleine schilderijen met veel details. Het zijn gedetailleerde pentekeningen die u zeker van dichtbij moet aanschouwen.

Dirk Bakker
Dirk Bakker schildert fascinerende figuren, die het midden houden tussen mensen en poppen. Vaak bekende stripfiguren. Met de heldere en duidelijke kleuren lijken de werken van Dirk op het eerste gezicht op voorstellingen voor kinderen. Bij nadere beschouwing hebben ze een dubbele betekenis en wordt de beschouwer in verwarring gebracht.
Dirk: ‘De symboolwaarde van de figuren als Pinoccio wordt direct door iedereen herkend. Dat vereenvoudigd het communiceren en maakt zijn werkproces spannender.’ Dirk Bakker exposeert in de zalen van de Alkenhorst.

Linn Bokhorst
Het werk van Linn Bokhorst uit Sint Pancras geeft een inkijk in de rijke innerlijke belevingswereld van haar gedachten, emoties en gevoelens. ‘Het is een verbeelding van mijn belevenissen, indrukken en ervaringen. Zo krijg je een idee van wat er in haar leven afspeelt en je kunt meevoelen hoe zij de wereld ervaart.‘ Zij werkt abstract omdat zij zich in die vorm het best kan uitdrukken. ‘Voor haar is dit de meest pure en directe wijze om haar beleving te verbeelden en tot de kern te komen.’ Linn ervaart het leven intens, dit zie je terug in haar werk.

Fotogroep de Waag
Fotogroep de Waag exposeerde prachtige foto's van de Red Hat Society.
Fotogroep "De Waag/De Horn" is er voor iedereen die graag fotografeert.
Er zijn zeer gedreven fotografen bij de club maar ook mensen die niet zo fanatiek zijn.
Deze mensen komen vooral voor advies en de gezelligheid. Toch komen ze er snel achter dat hun foto's steeds beter worden en dat het leuk is om foto's ook eens buiten de huiselijke kring te laten zien.

Nancy Visser
Nancy Visser uit Alkmaar. Heeft een aantal beeldende opleidingen gedaan waaronder een opleiding tot bloemschikster, etaleuse en als laatste de leraren opleiding Handvaardigheid aan de voormalige Witte Lely te Amsterdam (EFA). Zij heeft op verschillende scholen gewerkt met bijna alle niveaus. Nu geeft zij keramiek workshops. Na een grote opschudding in haar leven in 2004 is zij zich meer gaan richten op het maken van schilderijen en keramiek. Haar schilderwerk is abstract en vooral kleurrijk. Zij bevatten allemaal een eigen verhaal die zij uit het leven haalt.

Klik hier voor de huidige expositie  of klik hier als je je werk wilt laten exposeren.
gezellige-burendag-in-de-alkenhorst

Geslaagde Burendag

Vrijdag 20 september kwam de buurt bij elkaar in het Huis van de Wijk de Alkenhorst. Sommigen waren al bekend en namen een kijkje bij de optredens en de informatiemarkt. Anderen waren nieuw en bekeken het gebouw en de activiteiten. Ook de vaste buren van de Schelfhoutlaan kwamen gezellig langs voor een hapje en een drankje. Bent u enthousiast geworden? U kunt op alle werkdagen langskomen. Ook in het weekend is er wat te doen. De flyer met het activiteitenprogramma staat op de ontvangst balie. Bekijk de foto's van burendag in het fotoalbum

Voetbal-hoefplan-cup-2014

Hoefplan Cup 2014

Een middag met al je vrienden voetballen, tafelvoetballen, lol maken en strijden om de eerste prijs van het voetbaltoernooi. Het enthousiasme van de teams spatte er vanaf tijdens de Hoefplan Cup 2014. Op het nieuwe veldje in de Cornelis Begastraat streden maar liefst 8 teams om de eerste prijs. Alle jongeren uit de Hoef deden mee, zo waren er zowel jongens- als meisjesteams en ook het publiek was razend enthousiast. Tussen het voetballen door konden de teams meedoen aan een tafelvoetbalcompetitie en zorgde wij voor genoeg drinken om de dorst te lessen.

Het toernooi werd georganiseerd door vier jongens uit de wijk de Hoef: de veertienjarige Cagatay en Ersin, de elfjarige Aziz en de dertienjarige Abdullah. De jongens organiseerden de Hoefplan Cup 2014 omdat vrienden op vakantie gingen en ze zich verveelden. Ze wilden iets tofs doen met zoveel mogelijk jongeren uit de buurt. Zo wisten ze in de zomervakantie een heel toernooi op te zetten met alles erop en eraan. Iedereen wilde meedoen en het toernooi was een groot succes! Na een spannende finale was er natuurlijk een winnaar... die ging naar huis met een leren voetbal voor het hele team.

Het toernooi was ook een afscheid van Ersin, één van de organisatoren van de Hoefplan Cup 2014. Ersin vloog woensdag avond naar Turkije om daar te gaan wonen. ''Toen we op het idee kwamen voor het toernooi hadden we echt niet verwacht dat het zo groot zou worden. Iedereen is super blij en enthousiast, we krijgen echt leuke reacties!'' Aldus Aziz. Cagatay: ''We zijn het meest trots dat het gelukt is om het toernooi goed te organiseren, vooral voor Ersin, die het heel leuk vond. Nu is het wel extra jammer dat hij weg is'.

Dit leuke toernooi is mede mogelijk gemaakt door:
Wijkcentrum de Alkenhorst, WonenPlus, Telstar, Alckmaria Victrix, Stan Baltus, Lynn van Wonderen en Hasret Topkaya.
Georganiseerd door: Stichting Stad (Talent and dreams)

Heeft u zelf leuk idee? Of wilt u iets organiseren maar weet je niet wat?
Klik hier of bel 072-3030090
tv-kijken-bij-de-alkenhorst-door-radio-bakker

Digitaal en sociaal gewin

Naast de vele andere dagelijkse activiteiten kunt u voortaan ook tv kijken. Vrijwilligster Let heeft de speciaalzaak “Radio Bakker Alkmaar” bereid gevonden een tv scherm te leveren. Tevens heeft Radio Bakker het scherm afgeleverd en op vakkundige wijze geplaatst. De kleine vergoeding die hier tegenover stond hebben wij van harte voldaan. Hiermee is maar weer eens duidelijk geworden, dat men met elkaar bereid kan zijn zaken tot stand te brengen. We mogen dan ook blij zijn met deze samenwerking en hopen dat deze op andere manieren gecontinueerd kan worden. En dat bedoelen we in de algemene zin van het woord. “Met elkaar en voor elkaar”.

Creatieve-markt-bij-de-alkenhorst-alkmaar

Creatieve markt in De Alkenhorst

Op zondag 28 april 2013 is er in Het Huis van de Wijk de Alkenhorst een creatieve markt georganiseerd. Deze was eerder jaarlijks te vinden op het Frederik Hendrikplein. Alle zalen en de gang werden bezet met tafels met daarop de maaksels in allerlei vormen en kleuren. Alles van een hoge kwaliteit.

U kon hier niet alleen heerlijk rondkijken en de prachtigste creaties kopen maar u kon ook kennis maken met de lekkernijen die door slagvaardige baksters kunstig waren bereid.
Dat deze creatievelingen gepassioneerd waren zag je meteen want zelfs tijdens de markt werd er lustig op los gehaakt en gebreid.
feestelijke-opening-huis-van-de-wijk-de-alkenhort

Opening Het Huis van de Wijk de Alkenhorst

Alkmaar West heeft vanaf nu een Huis van de Wijk de Alkenhorst. Zaterdag 24 november 2012 opende dit ‘Het Huis van de Wijk’ haar deuren voor het eerst. De opkomst was boven verwachting. Maar liefst 300 mensen kwamen een kijkje nemen in de nieuwe accommodatie die de komende jaren zal gaan uitgroeien tot een centrale plek voor alle bewoners van Alkmaar West.

De mensen die langskwamen, waren onder de indruk. Zij vonden de sfeer ‘huiselijk en gezellig’. Ook de inrichting was ‘kleurrijk, met mooie lampen’. Sommigen waren al voor tien uur aanwezig en bleven lang hangen. Kortom het was ‘een zeer geslaagde opening, proficiat!’.

De officiële opening was een mooi moment voor de organisaties, die in hun intrek hebben genomen in het Huis van de Wijk de Alkenhorst, om zich voor te stellen aan de wijkbewoners. Zo waren er marktkramen waar kennis gemaakt kon worden met medewerkers van Stichting Servicepunt, vrijwilligersorganisatie WonenPlus Alkmaar, Evean Thuiszorg en Zorgcirkel De Vleugels. Laatstgenoemde is het woon- en zorgcentrum naast het ‘Huis van de Wijk’ de Alkenhorst. Het wijksteunpunt gaat gebruik maken van de keuken van De Vleugels, waarmee er een prachtig wijkrestaurant is bijgekomen in Alkmaar West.

Voor Stichting Servicepunt was het een bijzonder geslaagde dag. “Dit moet de aanzet zijn voor een succesvol Huis van de Wijk.” En: Huis van de Wijk, een plek met onbegrensde mogelijkheden!” Zorgorganisatie Evean heeft de dag als ‘zeer succesvol ervaren’: “Veel wijkbewoners zijn langs geweest, er is veel gesproken, veel belangstelling voor alles wat er geboden werd. Kortom, de open dag is ook ervaren als open voor de wijk, open naar de wijk die zich heeft opengesteld voor de Alkenhorst. Een open sfeer en openhartige gesprekken.” Voor woonzorgcentrum de Vleugels is het ‘open huis’ een groot succes geweest. “En ook voor organisatie De Zorgcirkel was het zeer geslaagd. Onze indruk is dat de mensen in de omgeving van de Vleugels behoefte hebben aan informatie over wonen en zorg. We hebben ons brede aanbod van zorg en dienstverlening goed onder de aandacht kunnen brengen van de bezoekers." WonenPlus heeft de dag ervaren als ‘iedereen thuis bij het open huis’. “Dat thuisgevoel is wat wij willen creëren met het Huis van de Wijk Alkenhorst.”

Het Huis van de Wijk De Alkenhorst zal de komende jaren een belangrijke rol in de wijk gaan vervullen. Er komen voor en door bewoners zelf georganiseerde activiteiten die de wijkbewoners helpen om maatschappelijk actief te zijn en worden. Ook zal het een plek worden waar mensen elkaar gaan ontmoeten, ongeacht leeftijd, achtergrond of eventuele beperkingen. Daarbij kunnen de vitale wijkbewoners de bewoners die wat minder vitaal zijn een hand toe steken en hen helpen om mee te blijven draaien in de maatschappij. Mensen leren elkaar zo beter kennen en gaan samen genieten van de mooie dingen die het leven (en de buurt!) te bieden hebben.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs of bekijk dan hier de foto’s